Dodane: 11-03-2010 23:18
Dziś szukając sobie informacji po internecie napotkałem się na serwisie onet.pl na calkiem ciekawą informację:
Dzięki rosnącej wartości holdingów telekomunikacyjnych, w tym America Movil, meksykański potentat Carlos Slim Helu pokonał amerykanów Billa Gatesa i Warrena Buffeta, stając się najbogatszym człowiekiem na ziemi i wysuwając się na czoło światowej listy miliarderów roku 2010 magazynu "Forbes".
Czyżby to już oznaczało, że jego era jak i era Microsoftu się kończy? Zapraszam do dyskusji. Więcej info na:
http://biznes.one...rasa-detal

Dodane: 11-03-2010 23:29
To nie jest tak, w tym roku może być najbogatrzy a za rok może się to zmienić...
Zresztą po Windowsie 7 stwierdziłem, że nic nie pokona Microsoft'u

Dodane: 11-03-2010 23:34
Dziwnę xD Polska chyba jest opóźniona w takich informacjach

O tym iż Bill Gates nie jest najbogatszym człowiekiem na świecie było już mówione rok temu, jak się nie mylę... Prześcignął go jakiś biznesmen który jest w branży telefonicznej, a dokładnie w Meksyku czy gdzieś tam

Dodane: 11-03-2010 23:35
Nie byłbym tego taki pewien... Nigdy nie wiadomo kto wyjdzie z jakąś nową, nieprzeciętną propozycją na zarobienie miliardów.

Dodane: 11-03-2010 23:45
Roby2oo0 napisał/a:Zresztą po Windowsie 7 stwierdziłem, że nic nie pokona Microsoft'u
A twoje ocena wynika z dogłębnej analizy dziesiątków różnych systemów, kalkulacji kosztów oraz zysków. Zgadza się? Jeżeli nie, to dopisuj do takiego typu wypowiedzi "moim zdaniem" "tak mi się wydaje, ale się nie znam" bo poważnie, wygląda to jak wypowiedź trolla który żadnego innego systemu prócz 98,xp,vista/seven nie widział na oczy a już ocenia na podstawię tego cały rynek systemów. Głupota, dziecinada, to wciąż zbyt delikatne słowa do określenia twojej postawy. Teraz szokująca wiadomość, 90% stron w internecie, serwerów stron, serwerów gier, serwerów aplikacji to wszystko stoi na linuxach/unixach. Bo windows jest tak świetny, że mało kto go używa, przeważnie ludzie posiadający za dużo pieniędzy i za mało wyobraźni.
Odnośnie tematu, to powiedzieć mogę tylko tyle że segment rynku zajmujący się dystrybucją systemów operacyjnych nie jest oszałamiająco zawrotny, powstało dużo alternatyw, microsoft wciąż traci, pokazuje to sprzedając w rosji windowsa w cenie jednego dolara, byle by nie stracić klientów. Lecz to nie konkurencja na rynku systemów operacyjnych sprawia że BIL traci, czy nie zyskuje coraz więcej, a właściwie wyprzedzają go inni ludzie, którzy lokują swoje pieniądze na rynkach bardziej dochodowych. Komputer ma nie każdy, telefon komórkowy ma bardzo wielu ludzi, wręcz mało osób ich nie ma. Microsoft próbował wydać swój telefon, ale spotkał się z szyderczym śmiechem konkurencji oraz konsumentów, efektem czego zaprzestał dalszą produkcje.

Dodane: 11-03-2010 23:55 -
Ikar, widzę, że siedzisz na Linuxie skoro tak piszesz.
Mialem Windowsa 3.1, 95, 98, XP i teraz 7 i stwierdzam jednoznacznie, że seven jest najlepszy...
Owszem karty muzycznej Sound Blastera 5.1 nie mógł znaleźć tylko ale zaraz sprawa się wyjaśniła bo sam ściągną najnowsze sterowniki do tej karty, malo tego, ściągną automatycznie do każdego sprzętu jaki mam podłączony do kompa najnowsze sterowniki więc po co mi płyty ze sterownikami dołączone do kart graficznych, muzycznych itp.?, na dodatek gierki, programy, czy net się nie zacina, sam Windows wchodzi mi do systemu po jakiś 5 sekundach po włączeniu kompa...więc jest się czym zachwalać
Owszem Microsoft traci ale tylko tak jak gdzieś przeczytałem na postach DB Polska... Filie Microsoftu walczą same ze sobą, jednakże Seven im się udał
Co do Billa Gates'a, na pewno tego nie odczuł,że jest drugim najbogadszym czlowiekiem na świecie czy trzecim,.. Microsoft zwłaszcza

Dodane: 12-03-2010 00:40
To twoje stwierdzenie jest kolejną głupotą jaką żeś zrobił. Stwierdzić byś mógł po używaniu innych systemów niż tylko windows. Nie nie istnieją tylko linuxy czy windowsy, tych systemów jest znacznie więcej, rodzajów dystrybucji jest tyle że można dostać oczopląsów. Tak korzystam z linuxa, bo on od czasów kiedy dopiero powstawała wista, już sam sobie aktualizował sterowniki, i wiele pomysłów chociaż by środowiska graficznego z linuxa, zostało ujęte w sevenie czy nawet viście. Twój zasób wiedzy w tym temacie jest skromny i jedynie możesz mieć swoje malutkie zdanie którego nie powinno się brać pod uwagę. Proszę cię jeżeli miałeś styczność tylko z jedną rodziną systemów, to odpuść sobie, bo wiesz tylko tyle ile przeciętni ludzie wiedzą, używają tego czego używają pozostali. Mimo że jest to wadliwe, beznadziejne, to i tak będą to używać bo wszyscy pozostali tego używają. Używajcie sobie, nie bronie wam tego, tylko na litość boską, przestańcie chrzanić takie fikołki jakoby windows był jedynym możliwym system do używania. Na całe szczęście wasze wnioski i przemyślenia są bardzo mało trafne, dzięki czemu to na serwerze używam sobie linuxa, a nie płacę za badziewnego windowsa..

Dodane: 12-03-2010 09:50
Sorry Ikar

Ale wychowałem się na jednej rodzinie systemów i nie zamierzam rezygnowac z czegoś co już dla mnie jest sprawdzone, jeśli miałbym sprawdzic inny system operacyjny to tylko z ciekawości a podejrzewam, że zostałbym przy swoim.
W pierwszym moim poście nie zachwalałem, że nowy Windows jest najlepszy, napisałem, że Seven im się udał. Microsoft jest zbyt potężną firmą żeby tak z dnia na dzień upadła mimo konkurencji, ale zobaczymy co przyniesie nam przyszłośc

Dodane: 12-03-2010 10:19
Różnica ich majątku teraz nie jest duża tylko 500 milionów , więc wszystko się może zmienić jeszcze :}
Tutaj macie cały ranking :
http://www.forbes...gelighttop

Dodane: 12-03-2010 11:37
Hehehe pamiętacie jak ja pisałem, że nie długo będzie koniec Microsoftu i Billa Gatesa haha mowiłem i tak sie stało, jak to się mówi Wszystko do dobre szybko sie konczy . : )
--------------------

Dodane: 12-03-2010 12:33
Koniec Gatesa? Koleś jest na emeryturze, tez chciałbym tak zarabiać na niej będąc...
Zresztą pisanie o końcu Microsoftu dlatego, że Bill nie jest już najbogatszy, to jakaś głupota. Branża się dynamicznie zmienia i Micro ponosi spore wydatki w celu dostosowania się, ale zatrudniają takich ludzi, że spokojnie sobie poradzą. Ot, chociażby Natal czy usługa OnLive. System operacyjny nie jest ich jedynym źródłem dochodu. Co do Windowsa 7, to też mi się wydaje, że jest najlepszy. Zresztą porównując okienka z innymi systemami, wystarczy spojrzeć na skalę używania ich przez konsumentów. Mało kto ma inny system niż ten od Microsoftu.

Dodane: 12-03-2010 14:55 -
Ten się śmieje, to się śmieje ostatni. Tablet Microsoftu zebrał całkiem pochlebne opinie podczas jego prezentacji. Na smartfona też przyjdzie czas w swoim czasie. Całkiem niedawno światło dzienne ujrzał Windows Mobile a także rewolucyjny surface(podobno).
Głoszenie końca ery koncernu z Readmont jest przedwczesne i bardzo przesadzone. Zmieni się jedynie rynek, ulegnie większej dywersyfikacji. Microsoft straci udziały na rynku na rzecz konkurencji, ale to wcale nie znaczy że upadnie. Podział rynku i kapitału jest w pewnym momencie naturalną ewolucją rynku.
Era Billa Gatesa skończyła się już kilka lat temu, wówczas gdy odchodził z swojej firmy. W świadomości wielu ludzi nadal występuje znak równania pomiędzy słowami Gates i Microsoft, prawdopodobnie będzie łączony z swoim "dzieckiem" przez wiele lat. W rzeczywistości nie posiada już on realnego wpływu na działania koncernu. Obecnie prezesem jest Steve Ballmer i nic nie skazuje na to żeby ktoś go zastąpił w najbliższym czasie.
Chciałbym w pewnym momencie dość do punktu w swoim kiedy kiedy będę mógł stwierdzić iż nadszedł koniec mojej ery mając na koncie kilkadziesiąt miliardów dolarów. Pamiętajmy też o jego działalności charytatywnej.Z własnych środków wspierał różne fundacje, a także swoją. Jego pomoc dla afryki liczona jest miliardach. Można go krytykować, wszystkie jego działa, ale nikt z was nie osiągnął nawet 1/100 000 000 tego co on. Krytykowanie takiej osoby samemu stojąc w miejscu jest dla mnie wyrazem zazdrości, cechą ludzi małych szukających własnej wartości której nie posiadają.
--------------------

Dodane: 12-03-2010 15:19
Ten się śmieje, to się śmieje ostatni. Tablet Microsoftu zebrał całkiem pochlebne opinie podczas jego prezentacji. Na smartfona też przyjdzie czas w swoim czasie. Całkiem niedawno światło dzienne ujrzał Windows Mobile a także rewolucyjny surface(podobno).
Ehe, nie to że się przemądrzam, ale wydanie nowego windowsa mobile zostało przesunięte na styczeń 2011 roku, a z tego co plotki mówią, ma to być strzał w stopę, ponieważ całość ma być dostosowana do pda zune i nie będzie można zmieniać chociażby motywów, a instalowanie aplikacji będzie odbywać się tylko poprzez mcrosoft market.
Chciałbym w pewnym momencie dość do punktu w swoim kiedy kiedy będę mógł stwierdzić iż nadszedł koniec mojej ery mając na koncie kilkadziesiąt miliardów dolarów. Pamiętajmy też o jego działalności charytatywnej.Z własnych środków wspierał różne fundacje, a także swoją. Jego pomoc dla afryki liczona jest miliardach. Można go krytykować, wszystkie jego działa, ale nikt z was nie osiągnął nawet 1/100 000 000 tego co on. Krytykowanie takiej osoby samemu stojąc w miejscu jest dla mnie wyrazem zazdrości, cechą ludzi małych szukających własnej wartości której nie posiadają.
Właściwie to krytykować się go powinno, ponieważ koncepcja windowsa nie jest jego dziełem, ale studentów, jego wówczas rówieśników którzy chcieli to rozpowszechnić jako projekt open suroce, ale bili był tak dobrym programistą, za tak świetnego programistę go ludzie uważają, przeważnie fanatycy, że nie zauważyli że jego umiejętności starczyło tylko i wyłącznie do podpierdzielenia projektu i pomysłu, co zostało mu udowodnione, za co zostały mu postawione zarzuty i musiał zapłacić kilkaset milionów, z tego co pamiętam było to około 300. Czy wysłaniem pieniędzy afryce stanie się nagle lepszym człowiekiem? Jest to dość spory konflikt, według mnie. Ale będąc fanatykiem, takich rzeczy się nie zauważy, dla fanatyka istnieje tylko windows, wszystkie inne systemy są zbyteczne, mimo że ich nie testował, mimo że są bardziej zaawansowane systemy, nawet graficznie, to i tak windows w mniemaniu fanatyka jest najlepszy i jedyny. To tak w skrócie o fanatykach.
Nie chodzi o to czy stracił podium, bo właściwie zyskał je działalnością monopolową, przywłaszczeniem cudzego mienia, to że gra nieczysto dzięki czemu zyskuje pieniądze nie czyni go super biznesmenem, więc wychwalanie go dlatego że zdobył dużo kasy, to jest zbytek łask, oraz dziwny wybór autorytetu. A niech sobie upada, czy nawet pnie się do góry zyskując nowe segmenty rynku. Konkurencja nie śpi, konkurencja piszę o wiele lepsze systemy, bardziej uniwersalne (czy wiecie że w 95% sprzętu elektronicznego, jest okrojona wersja linuxa dostosowana do wymagań sprzętu? Począwszy od telefonów komórkowych, kończąc na mikrofalówce) z otwartym kodem źródłowym, mniej narażone na infekcje złośliwego oprogramowania, z większa społecznością, to wy zostańcie przy swoim systemie skazani na łaskę jego producentów, a ja bez wkurzania się na system sobie posiedzę na swoim systemie.

Dodane: 12-03-2010 16:26
Ja osobiście pominę już fakt żałosnej strategii M$, a skupię się na samym Billi Kidzie xD Wątpię by to, że spadł w rankingu najbogatszych ludzi odbiło się na nim, pewnie przeczytał gazetę codzienną i pomyślał, kurde jak ten świat idzie do przodu..

Jak to mówią na ciężkiej pracy się nie dorobisz

Dodane: 12-03-2010 16:58
Jak się MS zacznie tracić, ogromne pieniądze, to znajdą jakiś inny rynek na inwestycje, jak się w takim biznesie stoi w miejscu to się właściwie cofa..xD
Poza tym Windows to nie jedyny ich produkt, dojdzie jeszcze choćby Xpudło..więc wątpię że to koniec jego ery..
Zresztą sam nie wiem, Bili już właściwie w MS nic wielkiego nie robi, tam teraz chyba Balmer rządzi czy jak mu tam..xD no ale było nie było Bil'owi kasy nie zabraknie...chyba nie jest typem człowieka który roztrwoni majątek w tydzień..xD
--------------------

Dodane: 12-03-2010 18:02
Tak jak wspomniał Ikar, telefony są bardziej powszechne od komputerów, dzięki czemu obecny lider przebił Gatesa. Co do kwestii Microsoftu, to jego era dominacji przemija, ale mimo tego nas nie opuszczą. W końcu mogą przecież spróbować powalczyć na innych rynkach niż PC, poza tym mają Xboxa który przynosi pewne dochody.
--------------------
Ayakashi ssie, Plastek zawszę będzie Plastkiem

Dodane: 12-03-2010 18:14
Ja morzystam z Windowsa wyłącznie dlatego, że lubię grać w gry. Jak wiadomo, niekażda gra na linuxie będzie działać. I to prawda, że większość serwerów stoi na linuxie. Mam 2 kompy i na jednym mam sevena a na drugim Ubuntu 9.04 i muszę powiedzieć, że wolę korzystać z Ubuntu.
--------------------

Dodane: 12-03-2010 18:44
Widze co niektore osoby na tym forum maja kompleksy - niech kazdy oceni jakie sam ma

Bill juz od dawna wycofuje sie z pedu "bycia najbogatszym człowiekiem na świecie" po prostu ma tyle kasy ze nie wyda jej do konca zycia - po prostu odpuscil sobie pewne rzeczy w sprawach finansowych a moze jest juz tym zmeczony i ie bawi go to jak kiedys . pozdro dla kumatych

Dodane: 12-03-2010 20:22
Trzymając się tematu to ze Bill nie będzie już pierwszy wcale nie jest szokujące , raczej było by gdyby nim został,
Jak powiedział niedawno najbogatszy polak w wywiadzie zarobienie miliona nie jest takie trudne trudniejsze jest nie stracić tych pieniędzy – czy jakoś tak.
Dodam również że ranking nie jest wiarygodny, czytałem nawet niedawno blog jednego takiego co to robi/robił wywiady z takimi bogaczami i po dowiedzeniu się że wartość majątku osoby z którą rozmawiał przekracza kilka miliardów pyta jak to przecież Pana nie ma na liście forbs a ten na to wiem bo ja im płacę za to aby tam nie być.
Dwa na pewno nie ma pełnych danych z Rosji i z Chin, tylko ustalenie wartości tych majątków nie jest łatwe , bo przecież to nie jest tak że ci bogaci mówią forbsowi ile maja kasy. Najłatwiej jest wycenić takich co to mają swój majątek na widoku jak Warren Buffett który kasiore ma na giełdzie.
Swoją drogą jak kryzys się skończy tak koło 2012 to on znów będzie numer jeden według mnie. Na pewno teraz kupuje za bezcen firmy które jak przyjdzie ożywienie pomnożą jego majątek wielokrotnie.
Ale nasuwa się pytanie kto jest bogatszy ten co ma gotówkę czy ten co ma wirtualne pieniądze (giełda) podobno jak by Bill chciał sprzedać na giełdzie swoje 8 % udziałów w Microsofcie to wartość firmy mogła by spaść od razu o 90 %. To czy on jest taki bogaty :/

Dodane: 13-03-2010 00:29
Dodam również że ranking nie jest wiarygodny, czytałem nawet niedawno blog jednego takiego co to robi/robił wywiady z takimi bogaczami i po dowiedzeniu się że wartość majątku osoby z którą rozmawiał przekracza kilka miliardów pyta jak to przecież Pana nie ma na liście forbs a ten na to wiem bo ja im płacę za to aby tam nie być.
Jednak o tym, że nie jest on najbogatszy na świecie nie krąży od dziś, już rok temu właśnie o tym mówiono, a teraz znów to się potwierdza.
A co do jego firmy, on już powoli właśnie może zacząć się wycofywać. Prawda, że osiągnął niezły monopol, przez wiele lat jego firma dominowała nad wszystkimi, często też właśnie nieuczciwymi metodami. Obecnie konkurencja rośnie (na szczęście). Ich systemy na telefony, jak i na komputery to są niewypały, od wielu lat nic się nie zmienia. Technologie? Taki PS3 bije o głowę możliwościami xboxa 360. A to tylko mały przykład. Jego firma już nie jest taką potęgą i jemu zyski też się kurczą. Ale i tak się swojego dorobił, bo co niby z tą kasą ma teraz robić.
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.