Dodane: 03-11-2010 16:45
A tak sobie pomyślałem założę temat. Z matmy była dziś a z polaka i obcego niedługo mają być wiec temat będzie ogólny a z tego co kojarzę to mamy na stronie sporo maturzystów w tym roku więc... spamcie ! xD
Jak wam poszła matma ? Sądzicie, że będziecie jakimś cudem mieli powyżej 30% ? xDD
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 03-11-2010 17:07
Ja akurat do maturzystów nie należe xD przynajmniej narazie... lecz z matmy jestem dobry .. [raczej tylko z matmy ;p]

Dodane: 03-11-2010 17:19
Ja dziś miałem próbną z maty, nie była dość trudna nie było za dużo funkcji czyli plus ale za to duzo ciągów czekam aż odpowiedzi ukazą się w internecie.

Dodane: 03-11-2010 17:57 -
nie wiem co mam napisać... po prostu żałosne... Co ma sprawdzać tak prosty test?
ehh brak mi słów... naprawdę gimnazjalista który choć troszkę umie myśleć zrobi spokojnie ponad 60% a zdolny gimnazjalista zrobi powyżej 90%...
jak przeglądam te zadanie to prawie każde jestem w stanie rozwiązać w PAMIĘCI...
szkoda, że powstały gimnazja... od wtedy systematycznie spada poziom nauczania...
przecież dawniej w liceum robiło się granice, pochodne, całki.
Jak ja szedłem do liceum to już całek i pochodnych nie było a w 3 klasie poszła decyzja, że na maturę nawet granice i parę innych rzeczy nie obowiązuje... a teraz? Jak dla mnie to porażka polskiego szkolnictwa.. niedługo będzie jak w stanach, że na matmie uczą się obsługi kalkulatora...
--------------------
"(..)on zapytał mnie z miejsca: Jakie ma pan zdanie?
-Sprawiedliwość i prawda to jest dla mnie wszystko
usłyszałem odpowiedź: Odejdź ekstremisto!"

Dodane: 03-11-2010 19:03
Dzisiaj też to pisałem. Ogólnie to nawet nie było takie trudne ale chyba mogę powiedzieć, że matura z ubiegłego roku z matmy była prostsza. Zadania zamknięte jeszcze mogłem przeżyć ale jak zobaczyłem otwarte to nie wiedziałem od czego zacząć. Z otwartych to 2 zrobiłem prawdopodobnie dobrze ale reszta to totalna klapa. Mam nadzieję, że przekroczę ten magiczny próg 30% mimo, że jest to tylko próbna matura, a z tego co słyszałem ma być jeszcze 1 z matmy.

Dodane: 03-11-2010 19:04
Trochę dziwi mnie komentarz użytkownika Blade69, ponieważ to była matura podstawowa, którą piszą obowiązkowo wszyscy, nie tylko ci co chcieli zdawać matmę na maturze jak dawniej. Teraz matmę muszą zdawać także humany i biolchemy, dla których nawet taki test jaki był dzisiaj jest nie lada wyzwaniem. Przecież wszyscy ci którzy chcą się wykazać swoimi umiejętnościami matematycznymi będą zdawać rozszerzenie.. Nie wiem więc skąd to oburzenie. Moi koledzy z humanistycznych kierunków w ogóle będą cieszyć się jak to zdadzą..
Zadania może były proste, ale nie aż tak banalne. Jak dla mnie ten arkusz, był nie na tyle trudny co czasochłonny. Zrobienie wszystkich zadań zajęło mi dużo czasu. Szczególnie długo zajęło mi ostatnie zadanie. Mimo iż jestem z mat-infa i zdaję na maturze rozszerzenie, to wyszedłem tylko 20 minut przed czasem, a nie jak się to zwykło np. godzinę..
Na tą maturę szedłem kompletnie bez żadnego przygotowania. Nic nie powtarzałem, dlatego walnąłem się w dwóch zadaniach (w jednym z podobieństwa, a w drugim z kombinatoryki bo już cholernie dawno miałem te działy i wszystko zapomniałem xD). Mimo to myślę że będzie jakieś 92%. Wynik mnie zadowala.
--------------------

Dodane: 03-11-2010 19:14
Zadania zamknięte nie były takie złe natomiast z większością otwartych sobie nie poradziłem. Jako, że jestem humanistą to zadowala mnie nawet 30%. Nie podchodziłem do tej próby poważnie, bo nie ma sensu na razie się stresować.
--------------------

Dodane: 03-11-2010 20:20 -
W sumie rozumiem po części oburzenie niektórych. Bo faktycznie poziom matury podstawowej z matmy (przynajmniej w zeszłym roku) był żenujący. Moja klasa, wtedy jeszcze gimnazjalna, choć nie posiadała wcale wiele orłów z matmy bez większych problemów ją rozwiązywała. Niektóre zadania były wręcz żałosne i w pewnym sensie nawet ktoś mógł się poczuć urażony widząc coś takiego na - bądź co bądź - maturze. Ofc nie każdy musi być matematycznym bogiem, ale te 30% powinien wyciągnąć nawet humanista (dziwi mnie stereotyp, że tacy nie potrzebują matmy), który myśli poważnie o studiach. A już na pewno ktoś z biol-chemu. Przecież ludzie w klasach o takich profilu to w większości ludzie wybierający się na medycynę, gdzie jeszcze nie dawno fizyka była obowiązkowa na ten kierunek. Nie wiem jak Wy to odbieracie, ale ja niekoniecznie bym chciał, żeby uczył mnie lekarz z dwóją czy jedynką z matmy. Człowiek wykształcony obok wiedzy kierunkowej powinien również posiadać szerokie pasmo wiedzy ogólnej, która jest niezbędna do życia i pracowania w jakimś intelektualnym zawodzie. Na miejscu "humanistów", którzy myślą, że są humanistami, bo nie umieją matmy do tego stopnia, żeby nie są w stanie poradzić sobie z maturą z matematyki na obecnym poziomie, poważnie zacząłbym się zastanawiać czy, aby na pewno moim powołaniem nie jest zostanie konserwatorem powierzchni płaskich - skądinąd teraz dość potrzebnych.
--------------------
Życie nie jest dobre ani złe - jest takie, jakie wierzymy, że jest.

Dodane: 03-11-2010 21:13
Sprawdzałem wyniki. Same zamkniete zadania przekraczają 30%. Poza tym jak na tak moje żałosne przygotowanie i tak mi dobrze poszedł. Następny mam pod koniec listopada z tego co wiem tak organizują w mojej szkole.

Dodane: 04-11-2010 15:46
Przesadzacie

Ja się z tych prostych zadań cieszyłem najbardziej

Ale one i tak mi nie pomogły xDD Nigdy nie miałem głowy do liczb + zły nauczyciel w podstawówce i gimnazjum sprawił, że 30% to dla mnie wyzwanie xD Poszedłem bez żadnego przygotowania bo po prostu chciałem zobaczyć jak wielkim idiotą jestem xD No i wraz z kolegami jesteśmy chyba na szczycie xD Ja sądzę, że mój wynik uplasuje się gdzieś w granicy 20%
--------------------

Dodane: 09-11-2010 00:49
Darknes napisał/a:Przesadzacie

Ja się z tych prostych zadań cieszyłem najbardziej

Ale one i tak mi nie pomogły xDD Nigdy nie miałem głowy do liczb + zły nauczyciel w podstawówce i gimnazjum sprawił, że 30% to dla mnie wyzwanie xD Poszedłem bez żadnego przygotowania bo po prostu chciałem zobaczyć jak wielkim idiotą jestem xD No i wraz z kolegami jesteśmy chyba na szczycie xD Ja sądzę, że mój wynik uplasuje się gdzieś w granicy 20%
No i jeden normalny człowiek!
Ja także się nie przygotowywałem i także pewnie wynik mój nie będzie powalający, chociaż na pewno nie tak niski jak 20% xDDD
Co do poziomu matury - jest to matura obowiązkowa, więc ja z kolei nie rozumiem oburzenia niektórych. Normalne, że skoro jest to matura dla wszystkich (co oczywiście popieram, bo pewne wiadomości z matematyki trzeba posiadać) to nie będzie ona na takim poziomie, jakby była nieobowiązkowa - jeśli ktoś chce to może sobie zdać matematykę rozszerzoną jako przedmiot dodatkowy, tam na pewno się nagłowi przy zadaniach, a jak nie to... chyba nie powinien być oburzony.

Dodane: 10-11-2010 21:52
No może i ja sie wypowiem bo też tą maturę pisałem

Moim skromnym zdaniem poziom był w sam raz biorąc wzgląd na to, że każdy musiał to pisać. Jako, że jestem z mat-infu matura nie sprawiła mi żadnego problemu nawet bez przygotowania. Skończyłem 45 min przed czasem i zacząłem sobie czytać wzory z tej książeczki bo mi się nudziło a nie chciałem na zewnątrz czekać na kumpli
Zadania zamknięte jak na moje - banał. Nie trzeba być wybitnym matematykiem, wystarczy liznąć podstawy tego logicznego przedmiotu i można zdać z samych zamkniętych. Co do zadań otwartych to troszkę myślałem nad zadaniem na dowodzenie (prostokąt + 2 okręgi) i nad ostatnim bo zgubiłem w pewnym momencie zmienną i mi sie wynik pochrzanił xD Ale koniec końców zrobiłem wszystkie zadania dobrze. Obawiam się tylko, że mogą mi poodejmować punkty za obliczenia :/ Ale i tak liczę na 90% wzwyż.

Dodane: 10-11-2010 22:13
Dobrze, taki poziom może zostać pod warunkiem, że tłum ludzi nie będzie płakać, że ta matura jest TAAAAAAKAA straszna, bo nie jest. Podstawy przedmiotu, który określa właściwie wszystko co robimy na co dzień, powinien znać każdy myślący o studiach. 30% z takiej matury to chyba nie jest szczególny wyczyn?
--------------------
Życie nie jest dobre ani złe - jest takie, jakie wierzymy, że jest.

Dodane: 29-11-2010 20:01
Chi, zaryzykowałbym stwierdzeniem, że 20% to można nastrzelać w zamkniętych

Chyba, że ktoś ma wrodzony talent do omijania dobrych odpowiedzi. Do tego rozwiązać proste zadanie z funkcjami czy nawet głupim trójkątem i matura zdana...
Wiadomość doklejona:No panowie coś cicho w tym temacie... tydzień matur za nami a wy nic nie piszecie ;p? A przecież jest o czym rozmawiać xD

Dodane: 29-11-2010 21:46 -
No ja pisałem z angielskiego ale to chyba cała Polska tego dnia nie pisała

No ale wynik przynajmniej szybko poznałem bo z matmy to jeszcze nic nie wiem

Angielski poszedł mi słabiutko bo akurat mieliśmy W-F więc szybko strzeliłem ostanie zadanie otwarte (dość długi tekst do tego był to się czytać nie chciało xD) No i ostatniej pracy pisemnej nie zrobiłem (bo również się nie chciało xD) i mam tylko równe 50% za co mnie nauczycielka troszkę ochrzaniła
Jutro mamy pisać znowu z nieszczęsnej matmy a na początku grudnia albo stycznia (nie jestem pewien xD) egzamin zawodowy, raz już pisaliśmy ale tylko cześć teoretyczną to miałem coś ok 80%.
Was też tak męczą ? xDD
--------------------

Dodane: 30-11-2010 15:37
Ja miałem matury od wtorku do piątku kolejno - polski podstawa, matma podstawa, angielski podstawa, matma rozszerzona

Z matmy podstawowej mam juz wynik - 96% xD Z matmy rozszerzonej - 62%. Z polskiego wiem że mam 14/20 pkt z zadań zamkniętych, otwarte moze będą sprawdzone jeszcze w tym tygodniu. A z angielskiego jeszcze nie wiem
Matme rozszerzoną mieliśmy bardzo trudną :/ Jestem w profilu mat-inf i uwierzycie że moje 62% to najwyższy wynik ;P? Masakra...

Dodane: 30-11-2010 19:55
Cyrus napisał/a:
Z matmy podstawowej mam juz wynik - 96% xD
Jesteś moim bogiem xDD Ja o takim wyniku nawet w snach nie mogę marzyć xDD
--------------------

Dodane: 30-11-2010 20:01
Darknes napisał/a:Cyrus napisał/a:
Z matmy podstawowej mam juz wynik - 96% xD
Jesteś moim bogiem xDD Ja o takim wyniku nawet w snach nie mogę marzyć xDD
Cyrus, ty nie jesteś człowiekiem
Ja nie znam jeszcze wyników, ale wiem, że mata to cieniutko, z resztą nic dziwnego, bo nawet jak nie znałem wzoru na coś, to nie chciało mi się wertować tego pomocniczego materiału xD
Chociaż będę wiedział, co muszę sobie powtórzyć... i chyba coś sporo tego będzie.

Dodane: 30-11-2010 20:01
To masz już dwóch wyznawców xD. Mi ogólnie matury z poszły chyba dobrze oprócz właśnie matmy i nie liczę na dużo.

Myślałem, że klasa maturalna będzie luźniejsza i będą same powtórki, ale się przeliczyłem. Im bliżej matury właściwej to będzie coraz gorzej coś czuje. Mówiąc krótko tak, męczą nas.
--------------------

Dodane: 30-11-2010 20:03
Ippo napisał/a:Im bliżej matury właściwej to będzie coraz gorzej coś czuje. Mówiąc krótko tak, męczą nas.
No właśnie
A serio to w tym roku już mnie lenistwo dopadło totalnie i jakoś gorzej mi idzie z np. chemii i biologii, z których zawsze miałem minimalnie 4.
Trzeba się wziąć na naukę niedługo.
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.