Dodane: 03-02-2012 20:41
Witam.
Nie za bardzo wiem od czego zacząć. Może od początku.
Jakiś tydzień temu matka zgłosiła porwanie swojej półrocznej córeczki, Madzi. Cała Polska postawiona na nogi szukała dziewczynki, która jak się dzisiaj okazało została zabita przez matkę. Przez cały tydzień każdemu Polakowi było przykro z powodu porwania i każdy oglądał i śledził los Magdy a tu się okazuje, że matka ją upuściła i dziewczynka w skutrek urazu zmarła a ta ją zakopała.
Co o tym sądzicie? Jakie są wasze refleksje?
Zapraszam do dyskusji.
--------------------

Dodane: 03-02-2012 20:55
Ja osobiście uważam , że ten temat nie powinien być roztrząsany, gdyż takie sprawy trzeba przemilczeć , to nawet nie jest głupota to co ona zrobiła i nie ma na to określających słów.
Rozumiem gdyby się od razu przyznała , a nie robiła szopkę w telewizji...tego zapewne nigdy się nie dowiemy , co nią kierowało do takich posunięć.

Dodane: 03-02-2012 21:12
Jakie maja być nasze refleksje? Jak słysze takie rzeczy to mysle że już nic mnie nie zaskoczy i że już nic gorszego nie usłyszę ale jednak zawsze jest coś co przebija pozostałem przypadki. Nie chce sobie wyobrażać co jeszcze może się zdarzyć.
--------------------
-------------------------------

Dodane: 03-02-2012 21:20
Siffyy napisał/a:
Witam.
Nie za bardzo wiem od czego zacząć. Może od początku.
Jakiś tydzień temu matka zgłosiła porwanie swojej półrocznej córeczki, Madzi. Cała Polska postawiona na nogi szukała dziewczynki, która jak się dzisiaj okazało została zabita przez matkę. Przez cały tydzień każdemu Polakowi było przykro z powodu porwania i każdy oglądał i śledził los Magdy a tu się okazuje, że matka ją upuściła i dziewczynka w skutrek urazu zmarła a ta ją zakopała.
Co o tym sądzicie? Jakie są wasze refleksje?
Zapraszam do dyskusji.
Puki co, ta wersja zdarzeń nie została potwierdzona gdyż jest wiele nieścisłości w tym np. jeszcze nie odnalezione ciało.
Trzeba na spokojnie przyglądać się rozwojowi wydarzeń bo to na prawdę szokująca sytuacja.
--------------------

Dodane: 04-02-2012 09:03
Miałem okazje oglądać wczoraj fragment tvnowskiej Uwagi, w której przedstawiona była rozmowa matki Madzi i jej teściowej, był to dowód operacyjny biura Rutkowskiego, który ewidentnie pokazywał jej wyrachowanie i bezduszność, pokazywał także, że ojciec nic o tym nie wiedział, a świadczą o tym słowa teściowej...
Dlatego najuczciwszym wyrokiem byłoby dożywocie dla matki Madzi i zero litości w więzieniu.
--------------------

Dodane: 04-02-2012 09:52
Od samego początku coś w tej sprawie było nie tak. Siostrze 2 dni po nagłośnieniu tej sprawy przez media powiedziałem że tu coś jest ustawione. Myślałem że ta matka (to określenie nie bardzo do tej sprawy pasuje) sprzedała to dziecko i aby odsunąć od siebie podejrzenia powiedziała że porwali jej córkę. Niestety prawda była gorsza.
Co do matki to o ile nie stwierdzą u niej niepoczytalności lub czegoś podobnego to powinna dostać wysoki wyrok...Postawiała całą miejscową policję na nogi, a przecież w tym czasie policjanci mogli wykonywać inne prace, być może zapobiegać innym tragedią...a tak oni musieli szukać "porywacza".
--------------------

Dodane: 04-02-2012 10:12
Cóż, od początku nie stawiałem na jakiś przekręt ze strony matki, ale jak tylko pojawiły się pierwsze doniesienia o rozbiegłych zeznaniach, domyślałem się, że albo dziecko zostało zabite, albo sprzedane na czarnym rynku. Teraz wyszło, że matka doprowadziła umyślnie/nieumyślnie do śmierci własnego dziecka i sugerując się tym co zrobiła i w jaki sposób tuszowała śmierć dziecka należy się jej wysoka kara.
Co do Pana Rutkowiskiego, czytałem że nie ma już licencji detektywa, a jego sposoby działania, szczególnie medialne show mi nie odpowiadają i powinien dać sobie spokój, a nie robić cyrk i rządać "Dziękuje" od komendanta Policji.

Dodane: 04-02-2012 11:57
urazu zmarła a ta ją zakopała
Nie zakopała, tylko w reklamówce pod drzewem zostawiła... Tak słyszałem
![[zly] [zly]](/templates/emoty/zly.png)
. Bardzo przykro z tego powodu, dobrze kłamała ta matka.. Ale wszyscy mądrzy po fakcie, że o swoim dziecku mówiła w czasie przeszłym, że coś tam.. Z nagrań wynika, że nieumyślnie spowodowała śmierć, to trochę mniej powinna dostać, ale za to, że zostawiła ciało swojego dziecka, to surowa kara ją czeka. Sama mówiła, że nie chce wychodzić z więzienia już, bo nie będzie miała do czego wracać..

Dodane: 04-02-2012 16:08
Dzisiaj rano w TV mówili, że ciało odnaleziono bo przyznała się policji i wskazała miejsce.
Jak dla mnie to Rutkowski dobrze zrobił, że zaangażował się w tą sprawę nawet jeżeli to było medialne.
Poczekajmy na dalszy ciąg tej historii.
--------------------

Dodane: 04-02-2012 16:58
To, że się przyznała to była kwestia czasu, a nie zasługa Rutkowskiego, przez niego ta sprawa nabrała innego toku, wręcz zamieniła się w medialne show, pomijając matkę, jakim wstydem okrył całą rodzinę.

Dodane: 04-02-2012 19:10
Ta sprawa od początku wydawała mi się bardzo podejrzana. Z resztą matka(podobno) gdy były te poszukiwania tego niby porywacza, to ta szła sobie z mężem do kina na horror(ludu!). Ale naprawdę jest idiotką żeby upuścić dziewczynkę o próg a jeszcze wzywać policję i upozorować, że ktoś ją porwał.

Dodane: 04-02-2012 20:20
Mnie zastanawia jedna sprawa czemu nikt nie zrobił matce obdukcji skoro rzekomo została napadnięta i w głowę czy w co ją tam walnął i przez to straciła przytomność?? Czemu policja nie zrobiła badania wariografem, skoro miała wątpliwości?? Naprawdę dobrze że Rutkowski wkroczył do akcji, bo byśmy mieli dalszy ciąg sagi z Madzią. Nie podoba mi się to że z tej sprawy zrobili takie show we wszystkich mediach.
--------------------

Dodane: 04-02-2012 20:33
Mnie zaś ciekawi krytyka działań detektywa Rutkowskiego ze strony mediów, najpierw go wypromowali puszczając program o tytule bodaj "Rutkowski na tropie" Teraz wszystkie media od Polsatu News ( co mnie najbardziej dziwi, bo zawsze uważałem tą stację za najbardziej obiektywną) do TVN24 włącznie krytyka za to, że pomógł w odnalezieniu ciała i rozgryzieniu zagadki.
--------------------

Dodane: 04-02-2012 21:55
Krytyka Rutkowskiego wynika z tego, że nie ma tak naprawdę uprawnień do robienia tego co robi, a jeszcze chełpi się tym w telewizji jakby nigdy nic, nie zwracając uwagi też na to, że za to co robi grożą mu dwa lata pozbawienia wolności. No i jego wątpliwe przestrzeganie etyki.
Tak naprawdę, gdyby media i prokuratura okręgowa+wojewódzka się nie wmieszały to sprawa rozwiązała by się dużo szybciej. A tak, nie wiadomo ile by to trwało, gdyby nie Rutkowski.
Co do samej sprawy - jakoś strasznie mnie to nie zszokowało, bo wiem, że takie rzeczy się dzieją i słyszałem u duuużo gorszych przypadkach. Zresztą o tym jakimi ludzie potrafią być skur*** mógł napisać esej na 10 stron, a nie post. Nie interesowałem się tą sprawą do chwili, kiedy Rutkowski ją 'rozwiązał'. I widząc jako zachowywała się matka, można było łatwo wywnioskować, że jest w to wmieszana, co zresztą dużo osób stwierdziło. Dlaczego zachowała się jak zachowała? Czy to rzeczywiście był wypadek? Na ten moment trudno powiedzieć. Choć w sumie, po ludzku, po prostu trochę mi żal tej matki, że media i ludzie kierują ją na potwora, a sprawy jeszcze na dobre nie znamy. Smutne, że ludziom tak łatwo przejść z zwykłego współczucia do uganiania się za czarownicami, jak w średniowieczu. Co zresztą teraz się dzieje.
--------------------
Życie nie jest dobre ani złe - jest takie, jakie wierzymy, że jest.

Dodane: 05-02-2012 08:08
Może on jako Rutkowski nie ma uprawnień, ale jego biuro detektywistyczne takie posiada.. Ja sądzę, że problem leży gdzie indziej, policja i media mają pretensję do Rutkowskiego za to, że wcześniej od nich rozwiązał tą całą zagadkę i zbiera za to laury, jak miał inaczej postąpić z matką, która prawdopodobnie zamordowała swoje dziecko? Sam na miejscu Rutkowskiego zrobiłbym podobnie, a krytyka jego działań jest po prostu niesmaczna.
--------------------

Dodane: 05-02-2012 09:47 -
Od tego trzeba zacząć, że Rutkowski mógł zniszczyć całe śledztwo. Dlaczego? Ponieważ załóżmy że matka zabiła dziecko z premedytacją i ukrywała by to dalej, jednak policja na pewno miała jakieś poszlaki na to wskazujące, skoro była rozbieżność zeznań. Rutkowski zrobił z tgo swoje show, a ona mogła to wykorzystać, dała nagrać swoje zeznania Rutkowskiemu, żeby wskazać że to był przypadek, a on to puścił w media, policja by tak nie zrobiła. Więc ja nie podchodzę do jego działań w tej sprawie optymistycznie, bo po prostu twierdzę, że działał zbyt medialnie, a takich spraw się w ten sposób nie prowadzi.
Jak to mówią co nagle to po diable.

Dodane: 08-02-2012 01:06
Nie, srsly... mnie dziwi tylko to, że nagle tak strasznie nagłośniono całą sprawę... dlaczego?
--------------------

Dodane: 08-02-2012 03:32
No ja to w sumie nie wiem

Nie interesuje mnie telewizja. Coś tam się o uszy tylko obiło.
W sumie nie powinniśmy matki oczerniać kiedy do końca nie wiadomo o co chodzi, ludzie lubią sobie znaleźć winowajcę i go linczować. Sam przerabiałem w swojej chorej głowie różne scenariusze śmierci młodszego rodzeństwa i się zastanawiałem co by było gdyby z mojej winy coś się któremuś stało... ale na pewno bym nie ukrył ciała i nie próbował oszukać wszystkich, że to porwanie
Ludzie różnie reagują na różne rzeczy. Ile ta matka miała lat? Jakaś młoda czy starsza kobieta, że tak irracjonalnie się zachowała ?

Ja bym jej żadnego więzienia nie dawał, noo chyba, że zabiła z zimną krwią ale jeśli to był wypadek to jakiś zakład psychiatryczny bym doradził, chociaż, w takim zakładzie jeszcze gorszego fioła można dostać niż się ma
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 08-02-2012 15:50
To prawda że przychodzą takie myśli do głowy co by się stało jakby się dziecko upuściło. Może matka faktycznie zrobiła to niechcący, wtedy jej rozpacz będzie dla niej wystarczającą karą. W końcu płyn do naczyń piła, więc żałuje tego co zrobiła.

Dodane: 08-02-2012 19:39
Ta historia nadawała by się na dobry film kryminalny. Nagłe zwroty akcji i wgl.
Ale tak seryjnie to nie rozumiem zachowania matki Madzi. To oczernianie wszystkich włącznie z mediami, a nawet rodziną. Niedawno okazało się, że jej mąż też nic o tym nie wiedział. Wdług mnie ta kobieta powinna trafić do szpitala psychiatrycznego.
Druga sprawa.
Nie rozumiem również zachowania Policji, która twierdzi, że detektyw Rutkowski rzekomo miał "blokować" kontakty policji z rodziną Madzi. Przecież gdyby nie detektyw ta sprawa mogła by tkwić w miejscu aż do dnia dzisiejszego, a matka Magdy oczerniała by wszystkich do dzisiaj. A policjanci zamiast podziękować Rutkowskiemu to mają jeszcze do niego pretensje i mówią, że sami rozwiązali by tę sprawę. Naprawdę żenada. Sprawa ta pokazała nieudolność Polskiej Policji.
To moje zdanie na ten temat
![[szeroki] [szeroki]](/templates/emoty/szeroki.png)
.
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.