Dodane: 23-01-2011 20:12
Durex chyba nie czytałeś Władcy Pierścienia, to Cię poinformuję. Tolkien potrafił poświęcić całą stronę na opis łąki czy jakiegoś innego landszaftu. Więc takie rzeczy ja zwykle omijałem bo nic konkretnego nie wnosiły. A gdy zauważałem jakiś dialog pośród opisu to czytałem oczywiście. Tylko że takie opisy czyta się pobieżnie i tak na szybkiego.
Ja bym to czytał - nie lubię czegoś omijać jeśli chodzi o książki. A takie opisy krajobrazu pomagają nam wyobrazić sobie otoczenie i przyrodę.
--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 29-01-2011 18:28
Filmy są naprawdę dobre i chyba nic nie można im zarzucić, ale na temat książek to się nie wypowiem bo niestety nie miałem okazji ich przeczytać. W ekranizacjach są naprawdę ciekawe i wciągające chwile jak i cieszące oko bitwy oraz ładnie zgrana ścieżka dźwiękowa. Moją ulubioną częścią jest trzecia i zarazem ostatnia czyli "Powrót Króla". Kiedyś gdzieś słyszałem czy czytałem iż na ekrany kin ma wejść czwarta część, ale najwidoczniej to były tylko nic nie znaczące plotki

.
--------------------

Dodane: 29-01-2011 18:36
Równierz to słyszałem ^^ film miał przedstawiać losy "bitwy o śrudziemie"
książke czytałem jedną a mianowicie część 1 przeczytałem ją po obejrzeniu filmu
myślałem że odłorze ją po kilku stronach ale jednak w książce wszystko jest opisane dokłądniej ^^ ponieważ czytelnik musi sobie wyobrazić daną sytuację
ale jednak wole filmy ;p Akcja jest tam przedstawiona o wiele lepiej
--------------------

Dodane: 09-07-2011 08:40
przeczytałem 2 książki "Hobbit tam i z powrotem" "Władca pierścieni". film oczywiście też obejrzałem i muszę powiedzieć że jest dobry. wysoki budżet zrobił swoje a resztę dopełniła animacja komputerowa.
--------------------

Dodane: 09-07-2011 10:30
Ja przeczytałem tylko 1 książe hobbit czyli tam i spowrotem ale bardzo się mi spodobała więc może kiedyś skusze się na rasztę książek tolkiena.
Co do filmów to moja ulubiona część to ta ostatnia, chyba wiadomo dlaczego no nie ??
Ogólnie świetnie zrobione filmy z wielkim rozmachem, te epickie bitwy no ale pieniądze w dzisiejszym świecie filmu robią swoje.
--------------------

Dodane: 09-07-2011 11:53
Dzisiejszy świat ma na myśli rok 2011? czy 2000? Bo od tamtego czasu nie stoimy tylko wszystko idzie w górę a filmy Władca Pierścieni ukazały się 2001-2003, więc to już kawałek czasu temu a weźmy pod uwagę, że prace były też ciut wcześniej niż data produkcji...
--------------------

Dodane: 01-10-2011 23:39
Darknes napisał/a:A no nie czytałem jeszcze

Nigdzie nie napisałem też, ze czytałem ale jeśli chce coś przeczytać co czytam wszystko. Opis łąki też chętnie przeczytam, w końcu chwali się Tolkiena za to, że pięknie przyrodę opisywał a wy to omijacie
![[umarl] [umarl]](/templates/emoty/umarl.png)
No ale tak jak już powiedziałem co kto lubi
Ower chodziło mi właśnie o ciebie

xD Miałeś 7-8 lat, niby jakieś tam wytłumaczenie ale ja w podobnym wieku takiego Pottera czytałem od deski do deski i tam samo bym zrobił jakby miał Władce Pierścieni wtedy.
Też przeczytałem od deski do deski HP w tym wieku.Ale dzieła Tolkiena to wyższa liga, nie dla 7-8 latka który nie rozumie jakie jest przesłanie.Obecnie mam już za sobą tą powieść i stwierdzam, że jest jedną z najlepszych jakie przeczytałem w życiu.Filmy są świetne, świetnie zekranizowana powieść przyciągnęła wielu fanów którzy łapczywie rzucili się na książki.Mam nadzieję, że tak będzie kiedy wyjdzie "Hobbit".
--------------------
http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ

Dodane: 02-12-2011 19:22
Każde część jest dobra, ale najbardziej podobała mi się Drużyna Pierścienia, gdzie poznaliśmy masę ciekawych postaci.

Dodane: 02-12-2011 19:29
Oglądałem, ale żadnych rewelacji nie widziałem : P
Nie ochrzaniajcie mnie, już wystarczy mi to, że się owera nasłuchałem, jaki ten film jest świetny, książki jeszcze lepsze, jaka jest fabuła i, że jestem głupi jak tego nie lubię...
--------------------

Dodane: 10-01-2012 13:47
Filmy są genialne, ale niestety mają z książką wspólny tylko rdzeń fabuły. Najbardziej denerwuje fakt że istotne rzeczy są pomijane, a dodawane są wątki których w ogóle nie było w książkach(np. Pobyt Froda w osgiliath). Na trochę niższym szczeblu stoi zamiana ról niektórych bohaterów, np. w Książce to Aragorn nie chce oddać miecza przed wejściem na dwór Edoras, a w filmie robi to Gimli(oczywiście ma to trochę sensu, wynikającego z tego że nie wiadomo czemu Aragorn dostaje swój miecz w filmie dopiero przed wejściem na ścieżkę umarłych). Powiem szczerze, najpierw obejrzałem filmy, i później czytając książkę zastanawiałem się nad tym czy ja i scenarzyści czytaliśmy to samo dzieło. Wiedział ktoś bo obejrzeniu filmu że Frodo w dniu wyruszenia z Bag End miał 50lat(mam nadzieję że się nie pomyliłem).
--------------------
"Nie wiedziałes? Dla niektórych (czyt: dzieci neo, tibi i cs'a) nawet radio ma lagi ;p jak przeszukuje stacje smilies/bigsmile.gif Herbata w szklance ma laga jak ją przechylasz smilies/tongue.gifNawet deszcz ma lagi dlatego pada co chwilkę jakaś kropka a nie strumieniem" piękne
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.