Dziś jest Poniedziałek, 21 Maj 2012, godz 01:56
OnLine: 46, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Kara Boska...?||Ateizm VS Chrześcijanstwo [dyskusja]
Dodane: 05-01-2009 09:14 - Edytowane przez by_black dnia 05-01-2009 09:15
#by_black - systemadmin - max%
Ja bym jeszcze tylko dodał że autor wielu filmów upokarzających media, polityków i inne ważne instytucje, Moore, sam stwierdził iż nie jednokrotnie filmy takie jak ty podałeś są dziełem ludzi, którzy pragną sławy, albo zostało im opłacone wkręcanie bajek, dlaczego? Bo jak powiedziano dowodu rzeczowego w tym filmie nie podano, a na dodatek jeszcze jasno stwierdzono na końcu że jest ale może nie być..

--------------------
Dodane: 06-01-2009 14:32 - Edytowane przez Rewinger dnia 06-01-2009 14:32
#Rewinger - user - 90%
Wcale nie zdyskwalifikował, źle go zrozumiałeś. On powiedział:
Jeśli arka Nogo spoczywa na skutych lodem zboczach góry Ararat, jak zdaje się wskazywać ogrom dowodów, jak sobie poradzimy z tą nową potężną wiedzą? Czy zbliżając się do XXI wieku będziemy potrafić zaakceptować dowód na to że świat miał dwa początki? Czyż to nie wyjątkowo intrygująca myśl?

To jest wypowiedziane, po to, aby zachęcić oglądającego do samodzielnego zbadania tego tematu. Sam prowadzący wierzy w to co mówi.

Dalej. Jest takie przekonanie, że wiara jest powodem zamykania oczu ludziom, że jest wierzeniem w niemożliwe rzeczy, bo jakaś niekwestionowana władza powiedziała, że tak trzeba,
jednak...
Skok wiary jest skokiem w światłość, nie ciemność. Na to składa się zaangażowanie w to co rozumiemy żeby móc się uczyć i rozumieć jeszcze więcej. Tak samo masz w nauce. Jako fizyk musisz wierzyć, że twoja obecna teoria daje Ci pewien pogląd jak jest, jeśli chcesz robić postęp, zdobywać więcej zrozumienia i polepszać teorię. Nigdy nic nie zobaczysz jeżeli nie wychylisz nieco głowy.

Nawiązując do powyższego^^ nauka musi być otwarta na nowe doświadczenia. Jeszcze ze 20, 30 lat temu były ogromne dyski o pojemności kilka MB, a teraz co? Kilkaset GB to standard... Mogą jeszcze wiele technologii do nowych geologicznych odkryć wynaleźć. Na pewno jeszcze wiele nowych teorii zostanie powiedzianych. Sam wiesz jak przyjęto teorię Kopernika.
...Skoro tak to powiesz, że skoro nie masz 100% , które możesz dotknąć, pomacać, zobaczyć, dowodów na prawdomówność Biblii to czemu masz tracić czas na jej czytanie? Ano tu właśnie trzeba wychylić głowę i spróbować...

Ja też staram się próbować wielu innych także rzeczy, aby mieć szerszą perspektywę. Jednak co mnie denerwuje to fakt, że nie mogę poświęcić temu tyle ile bym chciał, bo niestety mam taką cechę, że lubię z siebie wyciskać max i jeszcze więcej... a niekiedy na dobre mi to nie wychodzi.

Naukowcy badali właśnie ten dar, chcąc go podważyć. No i stwierdzili, że człowiek używając swojej podświadomości używa słów, które już kiedyś wcześniej usłyszał. Jednak nie wzięto pod uwagę jednej rzeczy. Jak to się dzieje, że ta mowa przychodzi nagle i tylko jeśli człowiek o nią ŚWIADOMIE zabiega, wszak to ponoć podświadomość...

Kolejna rzecz. No niestety chrześcijaństwo też nie jest doskonałe... Za czas apostołów, już po Chrystusie, ci ludzie znając Biblię tylko do niej się stosowali nie dodając swoich przysłowiowych trzech groszy. Jednak niestety się pozmieniało.. „Święte” inkwizycje mieniły się chrześcijanami, ale nimi nie byli. Modlenie się do rzeźb też jest złe, niestety w KK jest to praktykowane ;(. Może u protestantów tego nie ma, ale na pewno też są rzeczy wymagające zmiany.
Ludzie nie są doskonali...

by_ikar napisał/a:
Rewniger, nie obraź się i nie zniechęcaj, kto będzie chciał wiedzieć ten będzie szukał i znajdzie.

Zgadzam się.

Ps. Ja też nawet się rozpisałem... ;)

Dodane: 06-01-2009 15:09
#by_ikar - systemadmin - max%
Nie będę nawet komentować tego co zacytowałeś co koleś powiedział, bo wiesz ja mając dowód mówię lub piszę "mam dowód" nigdy w życiu bym nie powiedział "jeśli" bo to od razu wpływa na podświadomość i zakotwicza we mnie przekonanie że ten cały film to był stek bzdur. Jeśli to jest warunek, czyli jeżeli istnieje to coś tam, więc on sam nie jest tego pewien a nawet "ogrom dowodów" który przedstawił nie jest w stanie tego potwierdzić, bo wtedy nie stawiał by warunków. Rewniger przeczytaj to ze zrozumieniem, to nie jest program z cyklu "pokażemy ci coś a ty sam dojdź do tego co ci pokazaliśmy" czy w programach które są zagadką ktoś powołuje się na to że te dowody są nie podważalne? Gdyby tak było nie było by o czym rozmawiać. Jednak rozmowa jest, to świadczy tylko i wyłącznie o prawdomówności tego filmu.
Tak samo masz w nauce. Jako fizyk musisz wierzyć, że twoja obecna teoria daje Ci pewien pogląd jak jest, jeśli chcesz robić postęp, zdobywać więcej zrozumienia i polepszać teorię. Nigdy nic nie zobaczysz jeżeli nie wychylisz nieco głowy.

Nie do końca tak musi być jak mówisz, otóż do wielu teorii można a nawet dochodzi się przypadkowo, siedząc i myśląc czy też eksperymentując, tutaj wiara akurat co ma z tym wspólnego? Nie rozumiem cię całkowicie w tej kwestii...

Nawiązując do powyższego^^ nauka musi być otwarta na nowe doświadczenia. Jeszcze ze 20, 30 lat temu były ogromne dyski o pojemności kilka MB, a teraz co? Kilkaset GB to standard... Mogą jeszcze wiele technologii do nowych geologicznych odkryć wynaleźć. Na pewno jeszcze wiele nowych teorii zostanie powiedzianych. Sam wiesz jak przyjęto teorię Kopernika.

Tak było kiedyś, dzisiaj się analizuje, sprawdza i bada, dopiero wtedy stawia się diagnozę. Rewniger w jakich czasach żyjesz? Myślisz że dzisiaj ktoś by kopernika wyśmiał? A kto wyśmiał kopernika? Kościół więc zastanów się na jakie argumenty się powołujesz bo możesz od nich "zginąć".

...Skoro tak to powiesz, że skoro nie masz 100% , które możesz dotknąć, pomacać, zobaczyć, dowodów na prawdomówność Biblii to czemu masz tracić czas na jej czytanie? Ano tu właśnie trzeba wychylić głowę i spróbować...

Nigdzie nie napisałem że czytam, tylko czytałem w poszukiwaniu prawdy, no i obowiązuje to na polskim więc tak czy siak byłem do tego zmuszony. Biblia może być prawdomówna co do takich rzeczy jak: że ktoś tam coś tam napisał, że to akurat napisał święty tomasz czy że to jest list do koryntian, ale nie udowadnia prawdziwości podstawowej jej wartości, istnienia boga i super czarodziejskich jego wyczynów oraz ludzi których obdarzył czarami.

Ja też staram się próbować wielu innych także rzeczy, aby mieć szerszą perspektywę. Jednak co mnie denerwuje to fakt, że nie mogę poświęcić temu tyle ile bym chciał, bo niestety mam taką cechę, że lubię z siebie wyciskać max i jeszcze więcej... a niekiedy na dobre mi to nie wychodzi.

W żadnym twoim poście takiej cechy nie zauważyłem, jako że ja potrafię nie spać po nocach myśląc o bzdurach nawet o głupim poście na forum, wiem czym jest dawanie z siebie wszystkiego i próbowanie wielu rzeczy, tobie się tylko tak wydaje że próbujesz wszystkiego, jak byś chciał spróbować wszystkiego spróbował byś przestać wierzyć w boga tak jak ja to zrobiłem.

Naukowcy badali właśnie ten dar, chcąc go podważyć. No i stwierdzili, że człowiek używając swojej podświadomości używa słów, które już kiedyś wcześniej usłyszał. Jednak nie wzięto pod uwagę jednej rzeczy. Jak to się dzieje, że ta mowa przychodzi nagle i tylko jeśli człowiek o nią ŚWIADOMIE zabiega, wszak to ponoć podświadomość...

Sam sobie odpowiedziałeś, pokazałem ci film jak człowiek po przez niby łączenie się ze swoim guru, naukowiec co nie wierzy w takie zabobony przebija sobie ciało na wylot, co prawda miejsca w których się przebija nie są jakoś silnie ukrwione, nie zmienia to faktu że to nie boli, bo boli jak cholera, jak widziałeś w tamtym filmie (o ile go widziałeś) koleś nie pokazał że co kolwiek czuje. Jeżeli potrafił wyłączyć ból albo go stłumić, to modlenie się językiem którego nie znamy, i o ile jest to język bo mogło to być zwykłe bla bla, to również siłą autosugestii można coś takiego osiągnąć i nie trzeba przy tym boskiej interwencji, której bóg sam się wyrzekł że nie będzie ingerować w życie ludzi bo dał nam wolną wolę i wybór. W takim wypadku Rewniger, jeżeli na prawdę istnieje bóg (mało prawdopodobne) to ty jesteś żywym dowodem na to że jest fałszywy, bo raz mówi że ma nas w dupie, że adam i ewa przesadzili i dał im wolną wolę, my jako ich potomkowie odziedziczamy to, reasumując bóg dość często zmienia zdanie, ciekawe kiedy zmieni zdanie że do piekła będzie wysyłał dobrych a do nieba złych. Nie ufał bym komuś kto określa się mianem boga a nie potrafi trzymać się swoich postanowień, w takim wypadku jest chyba nawet gorszy niż człowiek, bo człowiek też jest zmienny, często mu się zdarza zmienić zdanie, w takim wypadku jeżeli zmienił zdanie czemu nie pomógł tym najbardziej potrzebującym tylko pomógł Rewnigerowi? Niezła gnida z niego, nie jestem bogiem, ale bym tak nie potrafił...

Na przyszłość, żeby nasza rozmowa miała jakiś merytoryczny sens, to argumentuj to jakoś bardziej sensownie, bo narazie to są to banalne a nawet często głupie argumenty którym doszczętnie brakuje logiki.. Chcesz poszerzać horyzonty? To zacznij od logicznych argumentów..

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 06-01-2009 15:17
#Prince - user - 80%
Tak samo masz w nauce. Jako fizyk musisz wierzyć, że twoja obecna teoria daje Ci pewien pogląd jak jest, jeśli chcesz robić postęp, zdobywać więcej zrozumienia i polepszać teorię. Nigdy nic nie zobaczysz jeżeli nie wychylisz nieco głowy.

Bzdura totalna. Jako fizyk w nic nie muszę wierzyć, ponieważ dzięki mojej względnej percepcji mogę WIEDZIEĆ, a nie wierzyć. Przykład..? Sprawdzam siłę grawitacji, podchodzę do balkonu zrzucam kamyk, kamyk spada. Dowód wystarczający..? Sądzę że tak.. w przypadku boga tak nie ma. Nie sprawdzisz czy on istnieje czy nie. Więc musisz się jak to zwinnie określiłeś ''wychylać'' żeby dowiedzieć się ''prawdy''.. szkoda że jakoś od 2000 lat jeszcze nikomu się nie udało. No ale nie traćmy nadziei, może Rewinger będzie pierwszy [oczy] xD

Nawiązując do powyższego^^ nauka musi być otwarta na nowe doświadczenia.

Oczywiście, i jak najbardziej tak jest. W przeciwnie do religii, które się okopują coraz głębiej.. Przypominam że jeszcze nie dawno bóg siedział na chmurce :) Teraz jest..no właśnie gdzie..? W naszych sercach nie zgadnę xD

Jednak nie wzięto pod uwagę jednej rzeczy. Jak to się dzieje, że ta mowa przychodzi nagle i tylko jeśli człowiek o nią ŚWIADOMIE zabiega, wszak to ponoć podświadomość...

Mowa nie przychodzi nagle i bez powodu.. przykro mi ale to nie jest tak łatwo jak u was. Jest ona efektem lat nauki, czy to nowych języków czy pierwotnego. Który nie ''przychodzi'' nagle do Ciebie i już bęc umiesz mówić.

Kolejna rzecz. No niestety chrześcijaństwo też nie jest doskonałe... Za czas apostołów, już po Chrystusie, ci ludzie znając Biblię tylko do niej się stosowali nie dodając swoich przysłowiowych trzech groszy. Jednak niestety się pozmieniało.. rŚwięter1; inkwizycje mieniły się chrześcijanami, ale nimi nie byli. Modlenie się do rzeźb też jest złe, niestety w KK jest to praktykowane ;(. Może u protestantów tego nie ma, ale na pewno też są rzeczy wymagające zmiany.
Ludzie nie są doskonali...

Przyznaj się skąd ściągałeś ten tekst [oczy] ? Warto podawać źródła Rewingerze..

Dodane: 06-01-2009 15:28
Nie czytałem całego tematu, ale dorzucę swoje 3 gr :)
Nie opierajcie się w poszukiwaniach jedynie na Biblii, bo w niej jest wiele rzeczy, które sobie nawzajem zaprzeczają.
Poza tym pomyślcie: gdyby dowody istniały wiara nie miała by racji bytu, a my nie posiadalibyśmy wolnej woli. Trzeba każdą możliwość brać pod uwagę.
Tym sie różni wiara od wiedzy.

Nikt tak naprawdę nie udowodni, że Bóg istnieje ani nie udowodni też jednoznacznie tego, że Boga nie ma, to kwestia wiary.

Logicznie rzecz ujmując, wszystko co zaistniało, musiało mieć jakąś przyczynę, gdyż nie ma skutku bez przyczyny. Jednak musiało kiedyś istnieć COŚ, co nie miało żadnej przyczyny, by później jakieś inne rzeczy mogły w związku z tym zaistnieć. Tę PRAPRZYCZYNĘ można by nazwać właśnie BOGIEM.Dlatego ja wolę nie używać słowa Bóg, ponieważ większości "słuchaczy" kojarzy się z religią/chrześcijaństwem i dogmatami z tym związanymi Co w moim odczuciu jest zwykłym absurdem. Tego Kogoś/Czegoś nie da się zamknąć w jakichś ramach, nie wspominając o chrześcijańskich sprzed 2000 lat utworzonych przez pastuchów z pustyni :p

Dodane: 06-01-2009 15:37
#Prince - user - 80%
Logicznie rzecz ujmując, wszystko co zaistniało, musiało mieć jakąś przyczynę, gdyż nie ma skutku bez przyczyny. Jednak musiało kiedyś istnieć COŚ, co nie miało żadnej przyczyny, by później jakieś inne rzeczy mogły w związku z tym zaistnieć. Tę PRAPRZYCZYNĘ można by nazwać właśnie BOGIEM.Dlatego ja wolę nie używać słowa Bóg, ponieważ większości "słuchaczy" kojarzy się z religią/chrześcijaństwem i dogmatami z tym związanymi Co w moim odczuciu jest zwykłym absurdem. Tego Kogoś/Czegoś nie da się zamknąć w jakichś ramach, nie wspominając o chrześcijańskich sprzed 2000 lat utworzonych przez pastuchów z pustyni

Podpisuję się pod tym rękoma i nogami :)

Z jednym mały ale, bazując na tym że wszystko ma swoją przyczynę, nie możemy stwierdzić że był od tego wyjątek. Można przyjąć że nasza logika i percepcja nie jest w stanie pojąć czegoś tak ''wielkiego''. A konfabulacje typu że to ''coś'' obchodzą cokolwiek ludzie, Ba! że się nami opiekuję, jest jedynie przejawem ludzkie pychy.

Dodane: 17-01-2009 14:36
#by_black - systemadmin - max%
Jak komuś brak zaczepu o nowy temat w tym temacie to proszę: http://torrenty.o...ent/315936 xD

--------------------
Dodane: 31-01-2009 12:15
#Prince - user - 80%
Black oglądałeś ten film..? Skomentuj, bo nie wiem czy warto pobierać ;)

A tutaj coś dla rozładowania: http://docs.googl...gd=1&hl=pl

Troszkę bardziej prawdopodobne niż biblia, ale sądzę że mimo to zabawy nie odbierze.

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online