Dziś jest Poniedziałek, 21 Maj 2012, godz 02:02
OnLine: 22, statystyki
index > Media > Muzyka
Temat: Reggae
Dodane: 13-06-2009 16:40
#Plastus - user - max%
ale nie słucham polskiej wersji bo jest denna.. Za dużo rapu za mało tego czegoś co jest tak głęboko w tej muzyce :]

Zupełnie drogi Blaczku nie masz racji. Jest wiele pochodnych reggae, i tak więc jeśli tutaj wspominasz o rapie to jest to nurt zwany ragga, charakteryzujące się większą agresywnością i zadziornością tekstów, takimi poetycko-prosto w mordę, jest jeszcze dancehall, lepki od basu Dup, stare Roots reggae trzymające w klimatach o których wspominałeś. Tutaj proponowałbym Izrael, Daab, Bakshish (Bakszysz), Tumbao, Paraliż Band. Naprawdę nie wiem skąd ta opinia, że jest denne. Polskie formacje często są laureatami zagranicznych festiwali a nasza scena rozwija się prężnie, stad też nie wiem dlaczego jest "denne" ?

Dodane: 13-06-2009 16:43
#by_black - systemadmin - max%
Denne jest dlatego, że słyszałem zespoły takie, które wymieniłeś. Nie ciągnęły mnie jak nurty prosto z rodowitych wymiataczy. Jak to się mówi jednemu podoba się najgorsze gówno (Ludowe przyśpiewki), a innym nie podobają się prawdziwe hity :p

--------------------
Dodane: 13-06-2009 16:46
#pacin - user - 90%
Jakoś Reggae nie słucham bo wolę inną muzykę, lecz kiedyś pewna piosenka mi się spodobała, lecz na ten moment nie przypominam sobie jej tytułu. Jeśli mi się przypomni to się podzielę xD. Tak jak powiedział malplex, myślę ze reggae może słuchać każdy.

--------------------
Dodane: 13-06-2009 17:10 - Edytowane przez Plastus dnia 13-06-2009 17:13
#Plastus - user - max%

napisał/a:
13-06-2009 16:43 Denne jest dlatego, że słyszałem zespoły takie, które wymieniłeś. Nie ciągnęły mnie jak nurty prosto z rodowitych wymiataczy. Jak to się mówi jednemu podoba się najgorsze gówno (Ludowe przyśpiewki), a innym nie podobają się prawdziwe hity :p

Jeżeli uważasz że Izrael, Daab jest denny, wielokrotni laureaci międzynarodowych konkursów i uważasz to za ludowe przyśpiewki to znawcą tego gatunku raczej nie jesteś. Horace Andy, dobry, ale gdzie mu do Sizzli i Denisa Browna, trochę w tym posiedź a dopiero później wydawaj opinie.Indios Bravos słuchałeś ? Pewnie też ludowe przyśpiewki, a rzesza krytyków reggae pewnie się również myli. Wydaje mi się, że Twoja edukacja na reggae właściwie skończyła się na największych hitach [szeroki]

Dodane: 13-06-2009 17:17 - Edytowane przez by_black dnia 13-06-2009 17:38
Gatunkiem tym nigdy nie byłem zachwycony do tego stopnia, by się nim ekscytować ;) Mogą być między narodowymi laureatami i nie zmieni tego że ich nurt mi się nie podoba, poza tym nie powiedziałem że są przyśpiewkami ludowymi, tylko że jednym podoba się gówno, w przykładzie dałem przyśpiewki, a innym nie podobają się prawdziwe hity, tak więc chyba pomieszałeś coś ;) Nie interesuje mnie Polska muzyka z racji tego że Polacy nie potrafią wielu rzeczy odzwierciedlić, tak więc mówienie "trochę w tym posiedź a dopiero później wydawaj opinie", jest tym bardziej nie na miejscu, bo mój kuzyn słuchał tego gatunku jak miałem już 9 lat, więc wiele mi z tego przekazał :p

Aha co do tej "edukacji", muzyka nie jest po to by się w jej zakresie edukować tylko czuć ją i płynąć z jej falą ;) Denne, to moje zdanie, więc co ci to da, że powiesz, że zdobyli nagrody, kiedy i tak nie jestem za ich twórczością? :p

--------------------
Dodane: 14-06-2009 15:23
#Plastus - user - max%
Taaa, Taaa wmawiaj sobie dalej i tak wiem co miałeś na myśli xD Ale niech Ci będzie, tym razem wybaczam xD

Dodane: 14-06-2009 15:26
Plastus napisał/a:
Taaa, Taaa wmawiaj sobie dalej i tak wiem co miałeś na myśli xD Ale niech Ci będzie, tym razem wybaczam xD

Niesamowite xD Ta muzyka naprawdę natchnęła cię miłościom do bliźnich xD

--------------------
Dodane: 14-06-2009 15:49
#Plastus - user - max%
Niesamowite xD Ta muzyka naprawdę natchnęła cię miłościom do bliźnich xD

Poznaj moje moje wielkie serce przepełnione miłością do bliźnich, nie znające zawiści ani nienawiści, zdolne wszystko wybaczyć. Niech Cie Jah i święte ziele prowadzi xD

Dodane: 16-06-2009 12:40 - Edytowane przez kavka dnia 17-06-2009 17:11
#kavka - user - 0%
reggae to muzyka, ktora nie kazdemu sie podoba... ja ją uwielbiam... pomaga mi zachowac spokoj ducha.. i z tego co widze nie jestem tu jedynym pozytywnym zawodnikiem... Plastus wie co mowi.. chociaz jak na reggae sluchacza jest bardzo nerwowy w swoich wypowiedziach

Dodane: 29-03-2010 22:00
#kalem - user - 0%
Czytając ten wątek aż serce mnie boli :) właściwie nie będę się czepiał,ponieważ jest to forum dotyczące dragon ball'a w którym pełno jest agresji i przemocy co nie wiele ma wspólnego z ideologią propagowaną przez artystów tworzących tą muzykę i zrozumiałe jest małe zainteresowanie tą muzyką. Muszę jednak zwrócić uwagę osobom,które wypowiadają sie na ten temat znając muzykę jedynie od artystów typu Vavamuffin(nie żebym coś do nich miał,szanuję oczywiście) którzy znani są chyba dziś już przez wszystkich :) Problem tkwi w tym,że większość ogranicza się do słuchania tego "fajnego grania",a ja polecałbym nieco bardziej zagłębić się w ten gatunek :) Polskie reggae to nie tylko Vavamuffin czy też NDK :)

Dodane: 29-03-2010 22:05
#Cloud14 - user - 20%
Reggae jest fajne można się po nim rozluźnić i ten tego :d przeważnie palący stale ludzie puszczają sobie nuty typu reggae nie zgodze się z wami że polskie reggae jest denne nie prawda są takie utwory jak natural dread killa fundacja itp i itd które są na dobrym poziomie

Dodane: 14-04-2010 17:53
Ja jeżeli w ogóle słucham tego muzycznego nurtu, to właśnie w ogóle nie skupiam się na Polskich wykonawcach, jakoś Polskie wersje mnie nie potrafią tak zainteresować jak te oryginalne, skąd dany gatunek pochodzi ;)

--------------------
Dodane: 22-03-2011 20:15
#JCD - user - max%
Powiem krótko... nie lubię, podobnie jak jazzu, swingu, bluesa... Dla mnie takie utwoy są zazwyczaj za mało melodyjne, wydają mi się takie.... nijakie...

--------------------

Dodane: 22-03-2011 20:45
#Senae - user - 30%
A ja właśnie lubię regge xD Co prawda słucham od niedawna (zostałam w to wciągnięta przez koleżankę) ale mam już swoje ulubione kawałki. Muzyka jest moim zdaniem rytmiczna i fajnie się jej słucha. Oczywiście są gusta i guściki i nie każdemu może się podobać.

Dodane: 23-03-2011 14:27
#Tomson - user - 90%
Wielkim fanem tego gatunku muzycznego nie jestem, aczkolwiek zdarzy mi się czasem posłuchać kilku utworów, do których należą m.in. te wykonywane przez Boba Marleya :)

--------------------

[*] dla poległych na polu walki. Zginęli za wolność i na zawsze pozostaną w naszych sercach... 03.03.2011
Dodane: 23-03-2011 14:43
Ja uwielbiam kamilka xD :* jest taki fajny.... xD jedyne prawdziwe reggae , swweeeet :*

a tak serio ;) to czasem słucham ska :p

Dodane: 24-03-2011 21:08 - Edytowane przez Sango dnia 24-03-2011 21:09
#Sango - user - 100%
Pierwszy raz usłyszałem o Reagge po wykonaniu pewnego pana który wstępował w "Mam Talent" i doszedł do finału.

Ta muzyka mi się bardzo podoba,taka niezobowiązująca,uspokajająca po prostu lubię ją słuchać :) .

A co do wykonawcy ? to chyba moim ulubionym jest Bob Marley - człowiek legenda w pewnym sensie :)

--------------------

Dodane: 24-03-2011 21:13
Oho :d Trafiłeś w dyszkę :d To jest prawie całe moje życie słucham tego kilkanaście dobrych lat :d Bardziej wole polskie reggae niż zagraniczne to "nasze" jest bardziej rytmiczne.Moimi najlepszymi wykonawcami są:Ras Luta,Messajah,Natural Dread Killaz czy Bob Marley(lubię go za kawałek "I love you way" oraz "Evrything gonna be Alright;nie wiem czy tak sie to pisze :d )Ogólnie to Bless Ya !

--------------------

Już sam nie wiem jak to ma być,
bez was nie mogę a z wami nie
umiem żyć i co ja mam teraz zrobić ?
Dodane: 25-03-2011 18:22
#Pepe - user - max%
Nie słucham za wyjątkiem jednego człowieka - Gentleman, pochodzący z Niemiec artysta, świetna muzyka w jego wykonaniu. Polecam tym co lubią taki rodzaj muzyki, na forum jest nawet temat.

--------------------
iSayumi
Dodane: 25-03-2011 19:50
#Aero - user - 90%
Reggae mi się podoba, ale tylko te piosenki Boba Marleya i niektóre kawałki EWR. Mało tego słucham, ale jak już się zdarzy to trudno się oderwać :p .

--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online