Dodane: 20-01-2009 10:57
Jest wiele rzeczy, ludzi do których się przywiązałem i nie chciałbym tego wszystkiego oddać. Jednak życie poświęcił bym jedynie dla obrony mojej rodziny, która jest dla mnie najważniejsza. Pozdrawiam.
--------------------

Dodane: 20-01-2009 12:57
Trudno mi o tym teraz pisać, bo to zupełnie jest trochę takie mrzonkowate, bo nie mam pojęcia, czy gdybym był w takiej sytuacji, to mógł oddać życie w imię jakiś wartości. Myślę, że mógłbym to uczynić dla bliskiej mi osoby, lub w ochranie własnej godności, ale do końca nie jestem niczego pewien

Dodane: 11-05-2009 19:49
Za ojczyznę. Za rodzinę?? Kazali by Mi uciekać a czy bym to zrobił nie wiem. Napewno za Moją wiarę podobną do Chrześcijańskiej (Bóg popełnił pare błędów). Za danie upadłym Aniołom szansę na poprawę.

Dodane: 11-05-2009 19:52
Za DB oczywiście xD Gdyby takie dobre anime (i manga) miało by odejść to bym sie nawet zabił za to.I jak to Stwierdzil Macias za rodzinę i za świat jak Goku poświęcił się podczas Cell Games.

Dodane: 11-05-2009 20:16
Ja oddam moje życie za bliźniego, Ojczyznę, świat. Nie obchodzi mnie jak i gdzie bendę cierpieć byle by nikt nie ucierpiał i świat trwał w szczęściu
--------------------

Dodane: 14-05-2009 22:43
Powiedzmy szczerze nie jestem gotów umierać.Żyję w fałszywym przekonaniu o nieśmiertelności lub długowieczności i nie widzi mi się umieranie(wiem że to nadejdzie ale nie wyobrażam sobie tego pewnie przez jakiś wewnętrzny lęk i uraz to odrzucam,ale bardziej to boję się cierpienia przed).Może się to wydać trochę smutne bo skoro nie mam za kogo umrzeć to jestem sam i tak w sumie jest i też się czuję.Trudne pytanie na które miejmy nadzieję nie będzie trzeba poznawać odpowiedzi osobiście.

Dodane: 14-05-2009 23:00
Raczej nie ma takiej rzeczy, ani osoby za którą oddałbym życie. Jedyne co mogło by mnie do tego zmusić to bezkresna miłość do danej osoby. (Troszke to pedzialsko brzmi, ale tak jest

)
--------------------
[*] dla poległych na polu walki. Zginęli za wolność i na zawsze pozostaną w naszych sercach... 03.03.2011

Dodane: 14-05-2009 23:09
Krótka piłka - za pokój na świecie , za to by nie było już chorób, a to bym był ostatnią osobą która dozna śmierci nie naturalnej .

Dodane: 15-05-2009 19:39
ja bym oddał życie za to, żeby choć chwile poczuć się jak bohater z dragon balla ;]

Dodane: 18-05-2009 17:59 -
Bogini napisał/a:
Za dziecko - owszem, za brata lub siostrę - owszem, dla Boga - owszem, ale dla innych ludzi już nie.
Za dziecko ? Zgadzam się. Za rodzeństwo ? Zgadzam się. Dla Boga ? No nie bardzo. Myślę, że za osoby bliskie, kochane przeze mnie oddałbym życie. Może nie zrobiłbym tego z nadzwyczajną łatwością, ale gdybym wiedział, że moje poświęcenie uratuje ich... oddałbym. Jeśli nie miałbym takiej pewności, to zawahałbym się i to dość mocno.
Oddać życie za Boga to czysta głupota. Przecież czyjaś śmierć w imię wiary nie pomoże... Mamy przykład tych wszystkich Talibów. Głupio wierzą, że jeśli oddadzą życie za swojego boga zabijając przy tym innych dostaną się do raju. Sądzę, że w żadnym wypadku nie mogę się z tym zgodzić.
--------------------

Dodane: 18-05-2009 18:24
ja oddałbym życie za grę Abe's Oddysee żeby znów powstała seria z Oddwordlu...,
--------------------
"I love it when a plan come's together" J.Haniball Smith
!!
!! klikać klikać

Dodane: 18-05-2009 18:41
Tak jak większość mówi, ja także oddałbym życie za osoby mi bliskie. Czyli rodzice i rodzeństwo. Ponieważ moja rodzina jest dla mnie najważniejsza i mógłbym wszystko poświęcić dla niej.
--------------------

Dodane: 18-05-2009 19:15 -
Trudno znaleźć wartość ważniejszą od życia. Na pewno nie ma sensu oddawać życia za PAŃSTWO (to brzmi lepiej niż ideologicznie ubarwiona nazwa "ojczyzna"

która i tak jest strukturą PRZYMUSOWĄ.
Mógłbym jedynie zaryzykować (poświęcić) swoje życie na rzecz innego życia (tu mam na myśli np. bliską mi osobę)
--------------------

Dodane: 18-05-2009 20:15
#Usunięty -

-
Ja bym oddał za rodzinę ponieważ jest najważniejsza XD

Dodane: 15-06-2009 10:25
Oczywiście,ża za bliską osobą,czyli tylko za rodzinę.Proste pytanie.Ale jakbym miał oddać życie za najważniejszą osobę na Ziemii nie wiem np.papieża czy prezydenta to bym się zastanawiał.
--------------------

Dodane: 15-06-2009 10:36
Ja oddalbym zeycie za dziecko, żone albo nazyczona

lub za najblizsza rodzine. Za sasiada czy za pokoj na świecie to nie sadze. Zreszta takie mowienie jest troche bezsensu bo jak by przyszło co do czego to naprawde malo ludzi by sie zdecydowalo oddac zycie za Boga. Przeciez nawet apostoł wyrzekl sie Boga w strachu przed śmiercia.
--------------------
-------------------------------

Dodane: 15-06-2009 10:51
Jeśli byście oddali życie za coś to jakie byście z tego mieli korzyści?
Żadne

Dodane: 15-06-2009 11:02
Raf284 napisał/a:
Jeśli byście oddali życie za coś to jakie byście z tego mieli korzyści?
Żadne
Korzyści mają jedynie materialiści i ludzie przeliczający wszystko - samolubni i egoistyczni. Wznieść się ponad te przyziemne schematy i odczucia i przestań myśleć co byś z tego miał, bo tak myślą egoiści, a to jest zaraźliwe, cały świat pełen egoistów = świat ponury i szary, każdy każdego rozlicza jak żyd żyda, głupota i bezsens..

Dodane: 16-06-2009 12:48
oddalbym zycie za cokolwiek, jesli wiedzialbym, ze naprawde, ale to naprawde warto.. za przyjaciela, za kogos z rodziny.. za wiare, ale nie tylko... jesli byloby trzeba oddalbym zycie nawet za zwierze

Dodane: 23-10-2009 20:52
Cześć wszystkim, temat mnie zastanowił, wiec napisze swojego pierwszego posta na tym forum:
Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że chyba oddałbym życie za każdą osobę która jest warta tego żeby żyć, tzn. nie poświęciłbym się dla kryminalistów itp.
A co do zwierząt, uważam że są tak samo warte życia jak ludzie, wiec dla nich bym zaryzykował, a przedmioty... Jeżeli miałyby dla mnie jakąś wartość niematerialną oczywiście, także bym zaryzykował.
Ogólniej poświęciłbym się chętnie w imię jakiejś idei.
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.