Dziś jest Wtorek, 22 Maj 2012, godz 18:34
OnLine: 55, statystyki
index > Polityka, Świat, Skandale, Ludzie
Temat: Masakra w niemieckiej szkole
Dodane: 12-03-2009 10:19
#Konrad - user - 100%
Motywy takiego postępowania nie będą jasne dla nikogo, nawet dla psychologa z latami doświadczenia..

Poza tym jak już pewnie zauważono, wiele takich tragedii się ostatnio zdarza, najczęściej chyba dlatego że ludzie mają coraz bardziej zrytą psychikę, może grał w jakieś gry pełne przemocy i pomyślał "co mi tam pozabijam ich" też możliwe, możliwe też że miał jakieś problemy, kompleksy i postanowił się wyżyć...jest wiele możliwości.

Oczywiście szkoda zamordowanych bo niczemu nie są winni, ale jak dla mnie to ten koleś powinien dostać porządnął karę bo za szybko umarł...jakieś tortury albo co niech wie co będą czuć inni...może to nieludzkie, ale czy to co on zrobił było ludzkie, nie, więc kara powinna być surowsza...

Dodane: 12-03-2009 12:11
#by_ikar - systemadmin - max%
ale to dobrze, jest w tym jeden plus, jeśli tacy ludzie będą siebie zabijać, nawet kosztem innych to z czasem ten gen odpowiedzialny że rodzimy się takimi idiotami przestanie istnieć, dzięki czemu następna generacja będzie pozbawiona tej wady. No i jeszcze zostanie więcej tlenu dla nas...

Jak by to zależało od genów rysiek to więcej takich ludzi by się ujawniło. To nie jest wina genów tylko przyczyna leży w społeczeństwie. Ktoś kto nie wie jak się zachowywać w społeczeństwie skąd może wiedzieć jak potraktować drugą osobę? A gdzie się uczymy żyć w społeczeństwie? Sami się musimy uczyć na własną rękę metodą prób i błędów. Dziwi mnie to że państwo jeszcze nie wprowadziło jakiegoś przedmiotu który by pokazywał uczniom jak się zachowywać w danym społeczeństwie. Nie każdy ma farta urodzić się geniuszem i od razu dostosować się do społeczeństwa. A czy każdy powinien mieć szanse? Moim zdaniem tak, jesteśmy ludźmi nie zwierzętami i nie powinniśmy eliminować słabsze jednostki wspinając się na drabinie społeczeństwa, coś takiego pokazuje że jesteśmy zwierzętami, a nawet gorzej, zwierzęta nie zabijają dla przyjemności czy w odwecie, złość, nienawieść są to uczucia obce dla zwierząt, my się wywyższamy a sami wcale lepsi nie jesteśmy.

Co były przyczyną? Na pewno nie to że chciał sobie palnąć w głowę bo jakaś dziewczyna go zostawiła i przy okazji zahaczył o 15 ludzi, rzadko się zdarza żeby desperat miłości poświęcał innych ludzi. Tutaj przyczyna leży gdzieś między rówieśnikami a nim samym. Nazywanie kogoś debilem nie znając sytuacji jest bardzo proste i nawet normalne u ludzi, jest im łatwo powiedzieć debil i zgonić wszystko na jego problemy psychiczne niż postarać się postawić na jego miejscu spróbować zrozumieć go i dopiero oceniać sytuacje. Jestem człowiekiem ale ludzi czasami nie rozumiem...

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 12-03-2009 12:45
#arii3 - user - 50%
No coś strasznego ciekawe co spowodowało taki czyn u tego chłopaka zabić 15 osób masakra , dobrze że w polskich szkołach czegoś takiego nie ma , A jestem ciekaw po co jego rodzicom było tyle broni , która trzymali w domu , tragedia , głupota , sam już nie wiem jak to nazwać , [umarl]

--------------------

[Człowiek jest po to by walczyć a Niebo jest po to by dać mu zwycięstwo]
Dodane: 12-03-2009 13:28
#ja0lek - user - 80%
Ja nie wiem jak to mozna po prostu przyjść i odebrać życie swoim znajomym. W ameryce jest to na porządku dziennym zapewne, skoro tam broń jest dozwolona. Ale niemcy? Co temu dzieciakowi odbiło?
Pewnie będzie gadanie, że gry komputerowe itp... Ale przecież od samych gier nie chce sie zabijać ludzi. [umarl]

--------------------

Come back? :p
Dodane: 12-03-2009 14:17
Wow co sie teraz dzieje brat bratu glowe ucina... :p
nieno masakra wpadl i zaczal szczelac dzlaczego???
za chec do zycia oczywiscie...
do normalnego zycia nie z urem czaszki do czego on mogl doprowadzic*

--------------------

To co w życiu liczy się najbardziej...
-----------------
buahahahahahahahah
Dodane: 12-03-2009 15:57
#ja0lek - user - 80%
W radio mówili, że zapowiadał już to na jakimś forum. Że czuł sie niedoceniany. Tylko skoro taki czubek czuł sie niedoceniony i życie mu sie nie podobało to mógł zastrzelić tylko siebie, a nie zabijać przy tym tylu niewinnych ludzi i pozbawiać ich wielu lat życia [oczy]

--------------------

Come back? :p
Dodane: 12-03-2009 18:54
#animka - user - 50%
Ten chłopak leczył sie psychiatrycznie, wiec on miał już jakies zaburzenia. Takie jego zachowania powinny być jakimś sygnałem dla jego rodziców, ze coś jest z ich synem nie tak. Może i ta broń była zamknieta, ale osoba z psychicznymi zaburzeniami powinna być pod stałą kontrolą. A do tego jeszcze jak przeszukano mu komputer to co sie okazało? że bardzo częśto grał w gry omputerowe, w których dużo było zabijania itp. To tez mogło byc jakims powodem. Ojciec jego był biznessmenem wiec chłopak może i miał wszystko ale nie miał takiej prawdziwej miłości. Mogło być bardzo wiele powodów.

Dodane: 12-03-2009 23:02
#Blade - user - max%
mam pistolet i jutro urządzę w szkole grilla, jeszcze usłyszycie o mnie xDDD

żart oczywiście xD

Takie przestępstwa zdarzały się nawet i w średniowieczu, tylko kiedyś nie było to tak nagłaśniane, a teraz jeszcze media maja kozła ofiarnego w postaci gier komputerowych i ponoszą za to winę. Nikt do końca nie będzie wiedział co nim kierowało, bo nikt nie siedział w jego głowie. Lepiej by zrobił jak by sobie od razu samobója walnął a nie jeszcze tylu niewinnych za sobą pociągnął.

--------------------
Dodane: 13-03-2009 10:09
#Plastus - user - max%
Chłopak poszedł strzelać do szkoły z powodu zemsty. W szkole go odrzucano, wyzywano, poniżano, odsuwano jednym słowem był outsiderem. Narastająca nienawiść i chęć rewanżu na pewno w nim rosło, cały czas myślał o tym co mu zrobiono, aż w końcu przekroczył punkt krytyczny i wybuchł nienawiścią. Tak więc na przyszłość zastanówcie się dwa razy zanim obrazicie jakiegoś kolegę z szkoły xD

Dodane: 13-03-2009 13:12
Tak jak myślałem, a takiego kolesia nie zrozumie najpopularniejszy koleś w szkole, a ci co nim najbardziej sponiewierali dostali, traf chciał że to były dziewczyny :| jak ładnie widać że nie były takie niewinne. Ale teraz oczywiście każdy będzie pisać że to nie zmienia faktu że nie powinien ich zabijać, oczywiście i to mówi najedzony do głodnego. Ludzie zwyczajnie nie potrafią żyć w społeczeństwie, a społeczeństwo kształtuje się samo, w efekcie prób i błędów musi być ten błąd żebyśmy zrozumiali na czym on polegał, ale czy zrozumieliśmy? Wydaje mi się że każdy musiał by coś takiego przeżyć, boć chociaż na kilka dni takim outsiderem żeby się przekonać jak to jest być kimś kogo wszyscy wytykają palcami. Jak dla mnie zrobił słusznie, a ludzie którzy go sponiewierali dobrze im tak, bawić się czyimś kosztem, ranić wrażliwych ludzi, jak najbardziej się im należało.

--------------------

------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
------
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Dodane: 13-03-2009 13:36
#Blade - user - max%
No racja Ikar. Największą winę ponoszą ci bezmózgowcy co go tak torturowali i to była ich wina. I tylko oni powinni zginać. Nawet po wyglądzie tego chłopaka jak pokazali jego zdjęcie można było wywnioskować że był raczej spokojny a to te społeczeństwo doprowadziło psychikę do tego stanu.

--------------------
Dodane: 13-03-2009 15:34
#Plastus - user - max%
Nie będę rozsądzać, czy to było sprawiedliwe, moim zdaniem śmierć i zabijanie innych było znaczną przesadą. Winę ponoszą nie tylko uczniowie, ale także nauczyciele, którzy w szkole pewnie na to wszystko przymykali oczy. U nich z resztą też nie był nikim ważnym, bo z reguły dostawał słabe oceny. Był bardzo wrażliwy, nawet nadwrażliwy. Wyobraźcie sobie, jak wielkim koszmarem musiał być dla niego pobyt w szkole gdzie był poniżany i każdy się z niego śmiał. On prawdopodobnie nie był niczemu winien, po po po prostu był zbyt łagodny a ta rozwydrzona młodzież znalazła sobie rozrywkę w znęcaniu się nad nim. Nawet po skończeniu szkoły chodziła za nim pewnie cały czas ta opinia, tym bardziej w takim małym mieście. Nie miał znajomych, więc wszystko trzymał w sobie i nie miał się komu wygadać, nikomu też o tym nie powiedział, bo zwyczajnie się tego wstydził. A psychologia mówi wyraźnie, że nie wolno w sobie trzymać emocji, tym bardziej negatywnych, ponieważ może dojść do zaburzeń. On cały czas o tym myślał, cały czas go to prześladowało, analizował, powracał do tego co mu zrobiono, co nie było zbyt dobre. Wyobraźcie sobie balonik, który cały czas pompujecie takim złym powietrzem, po jakimś czasie eksploduje tym wszystkim. Ja teraz myślę o Karmie i o tym co mówią szkoły wschodnie, że każdy uczynek wraca do nas z o wiele większą mocą. Śmiem twierdzić, że tutaj ta teoria miała swoją racje, a uczniowie tej szkoły przekonali się o tym na własnej skórze. Ja go doskonale rozumiem, on chciał odkupić swój honor i swoją dumę za wszelką cenę, niestety moim zdaniem wybrał złe rozwiązania. Agresja rodzi agresje, zło rodzi zło, niby banalne, ale trzeba o tym zawsze pamiętać.

Dodane: 13-03-2009 19:48
Ja teraz myślę o Karmie i o tym co mówią szkoły wschodnie, że każdy uczynek wraca do nas z o wiele większą mocą. Śmiem twierdzić, że tutaj ta teoria miała swoją racje, a uczniowie tej szkoły przekonali się o tym na własnej skórze. Ja go doskonale rozumiem, on chciał odkupić swój honor i swoją dumę za wszelką cenę, niestety moim zdaniem wybrał złe rozwiązania. Agresja rodzi agresje, zło rodzi zło, niby banalne, ale trzeba o tym zawsze pamiętać.

Dokładnie, agresja rodzi agresje, zło rodzi zło. Wojną pokoju nie uzyskasz. Czy wybrał dobre wyjście, dla nas oczywiste jest że nie, ale czy on wtedy myślał tak racjonalnie jak ja czy ty? Wydaje mi się że strzelanina była największym aktem rozpaczy, nie wiemy tak na prawdę co on musiał przeżywać. Tak po prawdzie nie wiemy i raczej się już nie dowiemy co on musiał przeżywać i czy były to tak silne odczucia że targnął się na siebie i na innych..

--------------------

------
------
------
------
Dodane: 13-03-2009 20:43
#Plastus - user - max%
nie wiemy tak na prawdę co on musiał przeżywać. Tak po prawdzie nie wiemy

Ja doskonale wiem co on czuł...

Dodane: 13-03-2009 20:48
Plastus napisał/a:
nie wiemy tak na prawdę co on musiał przeżywać. Tak po prawdzie nie wiemy

Ja doskonale wiem co on czuł...

Zabiłeś kiedyś chociaż jedną osobę? Popełniłeś kiedyś samobójstwo w rozpaczy? Nie sądzę... Tak więc śmiem wątpić, że wiesz, co on czuł.

Dodane: 13-03-2009 21:07
Wydaje mi się że nikt nie może wiedzieć co czuje tak na prawdę druga osoba bo zwyczajnie nie jest drugą osobą. Też miałem nie za wesoło w szkole, głównie w podstawówce i w gimnazjum, ale jakoś sobie dałem radę, szkoda tylko że chodzenie do szkoły wtedy było właśnie poligonem..

--------------------

------
------
------
------
Dodane: 13-03-2009 21:34
by_ikar napisał/a:
Wydaje mi się że nikt nie może wiedzieć co czuje tak na prawdę druga osoba bo zwyczajnie nie jest drugą osobą. Też miałem nie za wesoło w szkole, głównie w podstawówce i w gimnazjum, ale jakoś sobie dałem radę, szkoda tylko że chodzenie do szkoły wtedy było właśnie poligonem..

Tak mają właśnie Ci wyjątkowi, którzy wystają z szeregu. Też wiele razy spotkałem się z krytyką w stylu: "Te... Filozof... Zamknij już mordę, bo bredzisz bez sensu". Tylko dlatego, że potrafiłem myśleć bardziej logicznie niż inni i miałem zbyt tęgą rozkmine na ich głowy... Dlatego też mam szacunek dla tych wszystkich pokrzywdzonych przez ten chory system szkolnictwa.

Pokój Ikar :) !

Dodane: 13-03-2009 21:58 - Edytowane przez quentin7 dnia 13-03-2009 21:58
#quentin7 - user - 30%
Plastus napisał/a:
Nie potrafię zrozumieć motywów takiego działanie i co nim determinowało.

Motywów takiego postąpienia mogło być wiele .
Choć przypuszczam jakie mogły one być ,ale nie chce sie wypowiadać na ten temat dlaczego.
Poprostu miał problem :znienawidził szkołę-uczniów,nauczycieli,może nawet tą w której np sie podkochiwał-mógł przeżyć upokorzenie lub zdradę ,a tego chyba nienawidzi nikt -wszystko możlwie.
Pozdrawiam.

--------------------
Dodane: 13-03-2009 22:33
#Plastus - user - max%
W sumie 16 Niemców mniej, dobry początek xD [wesoly]

Dodane: 13-03-2009 22:36 - Edytowane przez by_ikar dnia 13-03-2009 22:36
Tak mają właśnie Ci wyjątkowi, którzy wystają z szeregu. Też wiele razy spotkałem się z krytyką w stylu: "Te... Filozof... Zamknij już mordę, bo bredzisz bez sensu". Tylko dlatego, że potrafiłem myśleć bardziej logicznie niż inni i miałem zbyt tęgą rozkmine na ich głowy... Dlatego też mam szacunek dla tych wszystkich pokrzywdzonych przez ten chory system szkolnictwa.

Nie tyle co szkolnictwa, bo takie rzeczy nie tylko w szkole się dzieją, takie rzeczy dzieją się wszędzie bo to jest wina społeczeństwa. To społeczeństwo jest chore, szkolnictwo swoją drogą. Ale to wszystko ma podstawy w społeczeństwie.

EDIT: plastuś też nie lubisz niemców..? xD

--------------------

------
------
------
------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online