Dziś jest Wtorek, 22 Maj 2012, godz 18:38
OnLine: 36, statystyki
index > Sport, Motoryzacja
Temat: Capoeira
Dodane: 23-04-2009 22:00 - Edytowane przez by_ikar dnia 23-04-2009 22:16
#PRO333 - user - 30%
może to cię przekona: http://www.youtub...3CYNDSKC8M

czy ja mówię że to jest złe??
ja po prostu piszę że AIKIDO nie jest takie na jakie wygląda na poziomie "basic" xD
i nie chcę się o to kłócić ja także jestem zwolennikiem boksu i tym podobnych :p

--------------------
GFX BY ME

Ujmij, Murcielago
Dodane: 23-04-2009 22:21
#by_ikar - systemadmin - max%
Ty nadal swoje.. Stronę wcześniej (teraz już dwie) zapodałem linka do video gdzie typek walczył z 4 kibicami czy kimś z tłumu i to wszystko było rzeczywiste, i mieliśmy (mamy) idealny obraz tego jakie aikido jest skuteczne, to co widać na jakichś pokazach czy po wpisaniu aikido vs coś tam w youtube gówno w zasadzie dostajemy, bo są to sklepane celowo filmiki wychodzące zawsze na korzyść jednego, a kogo korzyść? To już zależy od twórcy filmiku. A tutaj masz amatorską kamerą 4 w porywach 5 kolesi jednocześnie atakuje użytkownika aikido, miotali się, nie dawali mu rady. Capioreira nic by nie dała bo nie zdążył byś się zamachnąć i 4 typów by cię okładało, boks możliwe że coś by dał, zależy od kolesia, i tutaj w takiej sytuacji pomagają jedynie techniki 100% defensywne, akikido jest jedną z wielu takich, mnie ona się bardzo podoba bo koleś się nie wiele wysila a tamci stale leżą.

Następnym razem bądź łaskaw i przeczytaj poprzednie posty albo wcale się nie wypowiadaj, wtedy wychodzi na to jak byś się wpierdzielał w rozmowę (między wódkę a zagrychę) nie mając bladego pojęcia o czym rozmawiamy. Raz że jest to nie kulturalnie, dwa brzydko świadczy o tobie że jesteś potwornie leniwy nie chcąc poświęcić nawet 5 min na przeczytanie czegoś. Mam nadzieje że się rozumiemy..

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 24-04-2009 14:18 - Edytowane przez Plastus dnia 24-04-2009 14:29
#Plastus - user - max%
Spoko, AIKIDO jest bardziej skuteczna, to dlatego że została specjalnie przygotowana przez specjalistów specjalnie do samoobrony, dziesiątki chwytów obezwładniających, niezłe. Ale tutaj nie ma piękną, ani zabawy, nie wspominając już o pozytywnych wibracjach, muzyce i całej tej niesamowitej atmosfery społeczeństwa capo, gdzie gdy wchodzimy do Rody to z przyjacielskim nastawieniem, a nie z "zabije Cie" na ustach.

http://www.youtub...re=related

http://www.youtub...re=related

Capo pewnie nie jest tak skuteczna jak AIKIDO itd., ale patrząc na te filmiki i to jak się ludzie na nich bawią oraz na panującą tam atmosferę, uważam że capo daje o wiele więcej przyjemności. Naprawdę daje dużego kopa pozytywnej energii i to dla mnie jest najważniejsze. W żadnej innej sztuce walki nie znajdziesz tak przyjacielskiej społeczności.

Dodane: 24-04-2009 14:23
Ja cwicze Capoeire i jest najlepszymy sztukami (walki jak dla mnie :d ) na Świecie ta muzyka ruchy Bosskie xDDD [serce]

Dodane: 24-04-2009 15:10
Plastus napisał/a:
Spoko, AIKIDO jest bardziej skuteczna, to dlatego że została specjalnie przygotowana przez specjalistów specjalnie do samoobrony, dziesiątki chwytów obezwładniających, niezłe. Ale tutaj nie ma piękną, ani zabawy, nie wspominając już o pozytywnych wibracjach, muzyce i całej tej niesamowitej atmosfery społeczeństwa capo, gdzie gdy wchodzimy do Rody to z przyjacielskim nastawieniem, a nie z "zabije Cie" na ustach.

Napisałem wam to wcześniej, wasza opinia nie jest nie obiektywna, jesteście użytkownikami tej techniki i będziecie ją wychwalać mimo wszystko, jak udowodniłem że nie jest taka super defensywna to znalazł się argument że jest "przyjacielska" i ma "pozytywne wibracje" to już widać że nie jest obiektywne, bo ktoś inny znajduje te same pozytywne wibracje i przyjacielskie nastawienie w innej sztuce walki. Tutaj mi chodziło o konkrety, co lepsze łatwiejsze skuteczniejsze, capo jest efektowne, skuteczne też ale nie tak bardzo np jak aikido czy krav maga ale jest. Chodziło mi jedynie o skuteczność i jakąś obiektywną odpowiedź..

--------------------

------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
------
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Dodane: 24-04-2009 15:25
#KoksNC - user - 0%
Ja rozumiem, że sa skuteczniejszy sztuki walki, ale Capo wyszło przez Wasze na skakanie po bambusach :p

Dodane: 24-04-2009 15:28
#Plastus - user - max%
O to Ikarku Twoja długo oczekiwana obiektywna wypowiedź. Tak AIKIDO jest skuteczniejsza i Krav Maga też ; ).

jak udowodniłem że nie jest taka super defensywna to znalazł się argument że jest "przyjacielska" i ma "pozytywne wibracje" to już widać że nie jest obiektywne,

Ale to nie był żaden kontrargument do Twojego postu. Udowodniłeś że jest skuteczna i bardzo dobrze, racja. Ale z Capo płynie o wiele więcej przyjemności, jak dla mnie.

Dodane: 30-04-2009 00:17
#ogrfunio - user - 50%
no i podsumując capo mozna zaliczyć bardziej do sportu niz sztuki walki , nawet teakwondo ma wielu zwoleników głoszących wszem i wobec że to sport , podczas gdy stale sa organizowane zawody na "kopy" , co do efektywnosci , chyba jeszcze nie probowaliscie sie z dresem , i troche za wczesnie o dyskusji nad efektywnocią nawet trenując teakwondo w cale nie jest tak łatwo trafić z buta komuś w twarz , a tam głownie tego uczą , kiedyś był program na discovery "anatomia sztuk walki" jest w partach na youtube , polecam obejrzeć , zebrali najwiekszych mistrzów sztuk walki i porównywali ze sobą , capoeiry nawet nie wzieli pod uwage , nie było żadnego capoeirsty ;) chyba mieli wątpliwosci co do jakiegokolwiek jej zastosowaniu w walce , najbardziej smiercionosne okazało sie ninjutsu , a sposród licznych broni , Bo ,łuku ,jo ,mieczy itd wygrała katana

Dodane: 09-05-2009 11:58 - Edytowane przez qbas92 dnia 09-05-2009 12:27
#qbas92 - user - 0%
To tak na początku powiem: "cześć"! To mój pierwszy post, chociaż już od jakiegoś czasu owe forum odwiedzam.

Capoeire trenuję (czynnie :) ) trochę ponad półtorej roku i zdecydowanie tyle mi wystarczyło, żeby wyrobić sobie własną opinię i zrozumieć wiele spraw. Najbardziej denerwującą rzeczą jest, gdy widzę jak ludzie wypowiadają się o efektywności i efektowności tej sztuki, nie mając tak naprawdę zielonego pojęcia jak szerokie jest to pojęcie. Capoeira jak już ktoś zauważył, to nie tylko sztuka walki. To również taniec, muzyka i kultura brazylijska. Niemniej jednak chciałbym skupić się na tym pierwszym.

Wielu ludzi, których capoeira w jakimś tam stopniu interesuje, ale jej nie uprawia, opiera swoją wiedzę głównie na tym, co mogą zobaczyć na filmikach w internecie. Wiadomo, zawsze jest dużo salt, śrub i innych wygibasów. Ludzie nie rozumieją, że wszystkie akrobacje i tym podobne, są tylko elementami pokazowymi! Po moich pierwszych treningach, byłem nieco zdziwiony, że nie ćwiczymy żadnych salt. Aż do dzisiaj, mógłbym policzyć na palcach jednej ręki ile mieliśmy treningów typowo akrobatycznych.

Jeśli chodzi o efektywność tej sztuki. Nie przeczę, że np. krav maga jest o wiele skuteczniejsza - to prawda, ale ja nawet nie uznałbym tej dyscypliny za sztukę walki. Nazwałbym ją raczej umiejętnością samoobrony. Poza tym ta sztuka (poprawcie mnie jeśli się mylę) przygotowuje do konkretnych sytuacji, np. jak ktoś idzie na ciebie z nożem. Sądzę że capoeirista ma o tyle większą przewagę w walce, że przeciwnik tak naprawdę nie wie, czego może się spodziewać. I jest to prawda, ponieważ na rzadko którym filmiku są pokazane obalenia, chwyty i podcięcia, które w capoeira występują. Rzadko kiedy widzi się też - zaryzykowałbym stwierdzeniem - prawdziwą walkę. Uwierzcie mi, że takowe już widywałem na piątkowej roda (czyt. hoda; coś jak sparring dla boksera). I nie mówcie mi, że ktoś kto trenuje coś tam, poradzi sobie na ulicy z bandą 10 muskularnych oprychów, a capoeirista nie. Sądzę, że w takiej sytuacji tak naprawdę żadna sztuka nie pomoże, no chyba że byłyby to jakieś zupełne ofiary :p

Śmieszy mnie również jak ktoś zapodaje różne filmiki z YouTuba na dowód słabej efektywności capoeiry. Na pierwszej stronie Plastus podał linka do walki capoeiristy z kickboxerem. Szkoda tylko, że ten gość jest po prostu słaby.

Ktoś się również, gdzieś na początku zastanawiał czy gra capoeira to spontan, czy ułożone układy. Odpowiadam: całkowity spontan, nikt się z nikim nie umawia. Dlatego tak ważny w capoeira jest stały kontakt wzrokowy z przeciwnikiem.

podczas gdy stale sa organizowane zawody na "kopy" , co do efektywnosci , chyba jeszcze nie probowaliscie sie z dresem , i troche za wczesnie o dyskusji nad efektywnocią nawet trenując teakwondo w cale nie jest tak łatwo trafić z buta komuś w twarz

Nigdy nie jest łatwo trafić kogoś, kto jako tako ma wyćwiczone uniki - to jest jeden z plusów trenowania capoeiry. A jeśli chodzi o zawody na kopy, to jest jedna technika (nie kamehameha), która nie występuje w żadnej innej sztuce, a która jest bardzo niebezpieczna - gdyby tak trafić w skroń to nawet śmiertelnie niebezpieczna - meia lua de compasso. Bardzo trudne do poprawnego wykonania, ale wyćwiczone stanowi niemałe zagrożenie. Na poniższym filmiku widać, są to dwa ostatnie kopnięcia:

http://www.youtub...0KfQE2-ZqA

Nie mówcie mi, że udało się tylko dlatego, że przeciwnik słaby - wiem, że jest słaby :p To tylko przykład.

Ktoś też mówił że jest z UNICARu! Ja też, z Poznańskiej Akademii. Może się spotkamy w Krakowie, na batizado? :d

Pozdr.

Dodane: 09-05-2009 12:30
#Plastus - user - max%
gdyby tak trafić w skroń to nawet śmiertelnie niebezpieczna - meia lua de compasso.

Zawsze mam problem bo często tracę równowagę. Cóż ja uważam że ahmada w połączeniu z dzefre(fonetycznie) jest nawet grożniesza. Bardzo łatwym i bolesnym, należacym do kopnięc protych jest pensao, w brzuch,klatę przy odpowiedniej sile - zgon na miejscu.

Dodane: 09-05-2009 12:59 - Edytowane przez qbas92 dnia 09-05-2009 13:03
#qbas92 - user - 0%
Plastus napisał/a:
Zawsze mam problem bo często tracę równowagę.

Tak, z równowagą jest w tym kopnięciu duży problem, ale mnie już się to udało opanować i raczej mi wychodzi :)

Plastus napisał/a:
Cóż ja uważam że ahmada w połączeniu z dzefre(fonetycznie) jest nawet grożniesza. [...] pensao

Pisze się armada i bencao :p A tego "dżefre" to nie kojarzę :|

Na stronie UNICARu z Głogowa jest dość obszerny spis technik:
http://priv.twoje...walki.html

Dodane: 09-05-2009 13:28
Jeśli chodzi o efektywność tej sztuki. Nie przeczę, że np. krav maga jest o wiele skuteczniejsza - to prawda, ale ja nawet nie uznałbym tej dyscypliny za sztukę walki. Nazwałbym ją raczej umiejętnością samoobrony.

Sztuka walki to nie zawsze rekreacja, tworzona jest głownie po to żeby się bronić, a nie być sprawnym fizycznie, wtedy by się chodziło na siłownie.

Poza tym ta sztuka (poprawcie mnie jeśli się mylę) przygotowuje do konkretnych sytuacji, np. jak ktoś idzie na ciebie z nożem.

Mylisz się, kravmaga uczy jak przeżyć, to nie tylko obrona przed nożem, kuzyn trenował 2 lata i wiem co mówię.

I nie mówcie mi, że ktoś kto trenuje coś tam, poradzi sobie na ulicy z bandą 10 muskularnych oprychów, a capoeirista nie. Sądzę, że w takiej sytuacji tak naprawdę żadna sztuka nie pomoże, no chyba że byłyby to jakieś zupełne ofiary :p

Użytkownik aikido jest do czegoś takiego trenowany, samoobrony, widywałeś roda gdzie był 1 vs 10 ? W aikido są takie i to raczej jest normalne. Każda sztuka i technika ma swoje wady i zalety, więc twoje sądzenie jest bardzo błędne, zapodałem filmik jak gościu, użytkownik aikido dawał sobie radę z kolesiami z tłumu i raczej nie było to po to żeby mieć fajny filmik na youtube.

--------------------

------
------
------
------
Dodane: 11-05-2009 17:20 - Edytowane przez by_ikar dnia 11-05-2009 22:22
#Plastus - user - max%
http://www.youtub...Yp7TdqGRFg

Połączenie Aikido z capo xD

Dodane: 22-09-2011 09:25
#Seneka - user - 80%
Capoeira to taka sztuka walki, którą, gdybym mógł chciałbym umieć uprawiać. Jest ona widowiskowa, efektowna, przy tym mobilizuje do działania wszystkie części ciała, jest także przy tym śmiertelnie groźna, jeśli się ma ją dobrze opanowaną, szacunek dla tych, którzy to potrafią.

--------------------
Dodane: 22-09-2011 12:58
#adinho58 - user - 30%
Ale w pierwszym filmiki nie widziałem by się dotkneli chociaż ( tylko na początku co tam podskakiwali ) to w takim razie jak się ustala kto wygrał ? ;/
Ciekawe bo trzeba wiele pracy by dojśc do czegoś takiego, ale nie rozumiem tego ;]

--------------------
Dodane: 22-09-2011 13:12 - Edytowane przez owerfull dnia 22-09-2011 13:12
#owerfull - user - max%
Sądzę, że w takiej sytuacji tak naprawdę żadna sztuka nie pomoże, no chyba że byłyby to jakieś zupełne ofiary
<-- właściwie to mylisz się, zależy to od tego jak zaawansowane są nasze umiejętności.Przeciętny pan który uczęszcza np: na Boks czy też Kyokushin czy cokolwiek innego mógłby sobie nie poradzić, ale są osoby ze zdolnościami ponad przeciętnymi, czyli takie które w danej dziedzinie walki mają opanowaną technikę, mają dużą siłę, szybkość, ich walka jest bardzo dynamiczna.Nigdy nie trenowałem Capoeiry, może kiedyś gdzieś się zapiszę, wygląda to dość interesująca, kiedyś chodziłem na Kyokushin jakieś 3 lata, czy to coś dało ?, trochę sprawności, z pewnością więcej by to dało gdybym zapisał się teraz, byłem za mało zdyscyplinowany, ale takie nawyki powinno się wpajać od młodości i już 10 latków zapisywać na jakieś treningi żeby potem nie dostali w łeb na ulicy.

--------------------

http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online