Dziś jest Wtorek, 22 Maj 2012, godz 18:41
OnLine: 61, statystyki
index > Manga i Anime
Temat: Axis Powers Hetalia
Dodane: 14-05-2009 15:20 - Edytowane przez by_black dnia 13-01-2010 13:43
Ktoś słyszał o tym anime? Zacytuję wikipedię, żeby dobrze ująć, o czym to jest:
(...)bazuje na technice przedstawiania każdego państwa jako osoby o charakterze typowym dla danego kraju, z jego stereotypami, typowym wyglądem jego mieszkańców, itp. Główne rozdziały przedstawiają perypetie pomiędzy I i II Wojną Światową (zwłaszcza państwa osi - Niemcy, Włochy i Japonię) w sposób humorystyczny, parodiujący. Pozostałe rozdziały przedstawiają różne wydarzenia - te współczesne, bądź historyczne.

Nazwa pierwszego członu tytułu wzięła się od angielskiego terminu Axis Powers - polskie: Państwa Osi (Niemcy, Włochy, Japonia), drugi człon to połączenie dwóch słów - japońskiego hetare - bezużyteczny i Italia.

Odcinki z angielskimi napisami można znaleźć tutaj: http://www.youtub...A45310250E
Z polskimi niestety nie znalazłam. :( Generalnie mi to anime się bardzo podoba, nie wiem, może też z racji tego, że jestem humanistką i historią się interesuję :) . A wy co sądzicie?
EDIT: No, wreszcie znalazłam po polsku, brakuje jednego odcinku, ale subują na bieżąco: http://www.youtub...shiWaIzumi

--------------------

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 14-11-2009 22:18
No nareszcie! xDD W ogóle, ukazała się polska wersja mangi Hetalia :p Muszę ją sobie kupić, niedługo renta, to może zainwestuję, bo ten tom dosyć gruby jest, a całkiem niedrogi :p

LINK: http://www.youtub...gtguZpEymM

A motywy są tam dobre, naprawdę :d A pairingi są niekoniecznie yaoi - Austria i Węgry to para hetero :p

--------------------

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 03-12-2009 16:33
#Pepe - user - max%
Sporo się nasłuchałem o Hetali.Nie mogę jakoś się zmusić do zaczęcia oglądania.Odcinki po 5 minut to brzmi bardzo kusząco.Wezmę się jednak do oglądania bo to chyba jedyne w swoim rodzaju anime.No i jest akcent Polski.Ponoć jedna z najbardziej lubianych postaci :d .

--------------------
iSayumi
Dodane: 07-12-2009 18:00
A dzisiaj w końcu przyszedł mój zamówiony pierwszy tom Hetalii! Szybciutko go przeczytałam i się uśmiałam momentami. W sumie byłam czasami w szoku, bo autor wyskakiwał z takimi ciekawostkami na temat państw i historii o których pojęcia nie miałam... Kreska jest lepsza niż w tych webkomiksach i w ogóle bardzo mi się podobał ten tom.

--------------------

Dodane: 26-12-2009 20:59
#JCD - user - max%
Oglądałem kilka sekund. Głupie jak cholera, ale miejscami bardzo zabawne. Ending mnie rozwalił xD Troszkę tylko szkoda, ze ogólnie się to kupy nie trzyma, przynajmniej w początkowych epkach. A widzę, że Kay poleciała na całe tłumy bishounenów :p

--------------------

Dodane: 26-12-2009 21:02
JCD napisał/a:
Oglądałem kilka sekund. Głupie jak cholera, ale miejscami bardzo zabawne. Ending mnie rozwalił xD Troszkę tylko szkoda, ze ogólnie się to kupy nie trzyma, przynajmniej w początkowych epkach. A widzę, że Kay poleciała na całe tłumy bishounenów :p

To ja w swojej własnej obronie :p Niekoniecznie. Tam owszem, są bishouneni, ale nie o to chodzi. Anime owszem, nie należy do najmądrzejszych, ale są też takie poważniejsze momenty, jakbyś obejrzał dalej, to byś się przekonał ;p Fabuła się nie trzyma kupy i nie musi, bo sama manga składa się ze stripów niekoniecznie powiązanych ze sobą. Ale mimo wszystko, żeby to oglądać, trzeba się wykazać jakąś minimalną wiedzą historyczną, przynajmniej takie jest moje zdanie.

--------------------

Dodane: 26-12-2009 21:49
#Blade - user - max%
Fajne, komediowe anime. Oglądałem jeden odcinek z tym jak Rosja skoczyła z okrzykiem woooddddkkkaaaa xD jak znajdę czas to obejrzę wszystkie odcinki, myślę że to dobre anime na poprawę nastroju.

--------------------
Dodane: 10-02-2010 15:59
#Dogma - user - 10%
Magga, delikatnie mowiac, ssie. Przeczytalam jak dotad 16 chapow, z czego rozsmieszyl mnie jedynie "Towarzysz Ameryka" i kucyki Polski. No i stan depresyjno-maniakalny Japonii [jak widac, nie brakuje im autoironii].
Irytujac jest Polska, przedstawiona niczym gimnazjalistka z polowa mozgu.
Wkurzajacy jest odcinek "Korea i Japonia robia anime" [z tego, co wiedze, tam pasowaloby raczej "robia mange"].
Ogolnie slabe.

Dodane: 10-02-2010 16:10
To czytałaś tylko tą mangę webcomicową, która nie zawsze jest fajna, czasami widać te niedopracowanie pod względem technicznym, ale manga tomikowa się trochę różni. Do postaci Polski trzeba nabrać trochę dystansu i tyle, zgodzę się do Japonii i innych krajów azjatyckich - słabe postacie, Japonia jest jak flaki z olejem.

--------------------

Dodane: 25-02-2010 14:30
#Dogma - user - 10%
No i jestem po paru odcinkach anime. Enging mógłby konkurować z openingiem "Lucky Star" o statuetkę najbardziej żenującego, nieśmieszne sytuacje [ojp. Jak Niemcy przekraczający granicę z patykiem może śmieszyć?] i żałosne zachowania państw. Not cool.

Dodane: 15-04-2010 10:06
#by_black - systemadmin - max%
Ja obejrzałem jak do tej pory tylko dwa odcinki i powiem, że nawet ciekawie sobie to facet wymyślił, gadka szmatka, ale jednak jakby nie było dobrze odzwierciedlił Stany i Chiny xD

--------------------
Dodane: 01-05-2010 20:53 - Edytowane przez Ippo dnia 01-05-2010 20:54
#Ippo - user - 80%
Anime jak najbardziej pozytywne mimo, że odcinek ma 5 minut to można się nieźle ubawić :d . Jestem na 12 odcinku, ale już mogę stwierdzić, że ten tytuł charakteryzuję się taką "lekkością" naprawdę z przyjemnością się to ogląda :d . Na początku spodziewałem się, że każdy odcinek będzie inny, aczkolwiek jakaś tam fabuła przecież jest :d . Pasta!!! :p

--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online