Dziś jest Piątek, 12 Marzec 2010, godz 18:31
OnLine: 70, statystyki

index > Polityka, świat, Skandale
Temat: Home - S.O.S. Ziemia!
Dodane: 01-07-2009 16:20
#by_ikar - systemadmin - max%
Pewnie kilkoro z was widziało film w języku angielskim na youtube przedstawiający losy ziemi, a dokładnie nasze losy. Film przedstawia w jakiej obecnie sytuacji jesteśmy. Do tej pory nie chciało mi się wierzyć w te wszystkie filmiki amatorskie które mówiły o tym że się pogrążamy, że ludzkości zostało już nie wiele. Nie sądziłem że aż tak niewiele. W wiadomościach tego nie usłyszmy, bo w wiadomościach słyszmy jedynie o mało istotnych rzeczach, większość ważnych jest pomijana. Dla czego ten film właśnie jest prawdziwy? Dla tego że do jego nagrania przyczyniło się kilkanaście organizacji, film miał swoją premierę w kinach na dvd i w internecie (youtube) jednocześnie w 85 krajach, film można było obejrzeć całkowicie darmowo.

Film ma każdemu kto go obejrzy uświadomić w jakiej na prawdę sytuacji jesteśmy, że to nie są żarty, to nie jest już zabawa. Większość z nas jest przyzwyczajona do życia jakie teraz mamy, tyle że większość z nas nie jest świadoma że swoim postępowaniem ścinamy drzewo na którym siedzimy. Nikt nie każe nam rezygnować z takich rzeczy jak elektryczność czy inne wynalazki, ale korzystamy z tego wszystkiego w bardzo rozrzutny sposób, który bardzo często niszczy nasze otoczenie.

Link do filmu: http://www.megaup...d=1UPO4J0G

Swoje własne odczucia napiszę jeszcze w tym temacie, teraz czekam na wasze opinie i odczucia na temat tego filmu. Film jest z polskim lektorem, jako pierwszy film wyszedł tak szybko we wszystkich językach, co na pewno świadczy o prawdomówności jego przekazu.

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
Dodane: 01-07-2009 17:34
#Bociak - user - max%
Nie muszę tego oglądać by się przekonać do prawdy jaka jest o Ziemi. Już nie raz słyszałem o tej sprawie w najróżniejszych dokumentach i jestem do niej całkowicie przekonany. I powiem ze tak naprawdę bardzo dużo osób wie co może stać się w przyszłości, tyle że wielu rozkłada ręce i mówi : Ale cóż ja jedyny mogę zrobić na tym świecie. I po części jest to prawda. Żeby powstrzymać to co nieubłaganie nadchodzi trzeba było zaangażować w tą akcję cały świat. I to nie akcję zachęcającą do segregacji tyle że przymusu. Nie wierze w to ze wszyscy tak od stąd by pomyśleli o wspólnym dobru i dobrowolnie zaczęli by działać. Tak się nie da. Ale powiedzmy szczerze, czy szaremu człowiekowi zależy dbać nad takimi rzeczami? Albo wszyscy siebie ratujemy, albo wszyscy giniemy, proste. Tyle że nie wiem czy będziemy to ze spokojem mówić za dziesięć, dwadzieścia lat.

--------------------
Dodane: 01-07-2009 17:39
Jeszcze nie obejrzałem filmu, dopiero pobrałem na dysk, ale postanowiłem, że się wypowiem. Ludzie myślą, że nawet jeśli wyrzucą ten głupi papierek do kosza, czy wyłączą światło oglądając film, to i tak nie pomogą Ziemi, bo inni tego nie zrobią. Mają to więc głęboko gdzieś. Zamiast samemu być w porządku, oglądają się na innych. Ale taka jest już ludzka mentalność i bardzo trudno ją zmienić.

--------------------
"W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka."
Dodane: 01-07-2009 20:51
Ludzie powinni troche szanować Ziemie bo nie szanują wcale, wyrzucają śmieci do lasu, wyrzucają śmieci gdzie popadnie. Nawet papierosy leża wszędzie.

Dodane: 01-07-2009 22:54
#blade81 - user - 80%
No dobrze że tu zajrzałem mam ten film już od dłuższego czasu,ale zapomniałem o nim,po prostu nie było czasu a raczej chęci by przejrzeć dysk,ale fragment widziałem gdy się dowiadywałem co to takiego i projekt naprawdę ciekawy.
Po części już się mogę wypowiedzieć,bowiem wiem o czym film traktuje.Ziemia jest już w nie najlepszym stanie,w dużej mierze dzięki działalności człowieka.Ludzie niby zdają sobie sprawę,czym grozi dalsze takie zachowanie(nagminna eksploatacja złóż naturalnych,duże zanieczyszczenie itd)jednak tak naprawdę nie myślimy na co dzień o tym,co ważniejsze nie chcemy.Styl życia jaki większość z nas prowadzi,wymaga sporo środków,nikt przecież nie zrezygnuje ot tak sobie z udogodnień technicznych XXI wieku."A Ziemia?to tylko kawał skały,my sobie damy radę".Ostatnio wyszedł kolejny raport,mówiący że postępujące globalne ocieplenie nabiera na sile i dzieje się to znacznie szybciej.(Jedynie słyszę o kolejnych raportach tworzonych przez różne komisje,które też jakby tym faktem nadto się nie przejmowały,ot mamy temat,napiszemy i nam zapłacą).Globalne ocieplenie nadejdzie nawet bez nas(glacjał,teraz jesteśmy w okresie interglacjału),jednak dzięki naszej ingerencji stanie się to trochę szybciej.No pozostaje jeszcze kwestia fauny i flory,wymarłe gatunki,które najwidoczniej komuś przeszkadzały.

Dodane: 01-07-2009 23:21
W dużej mierze nie trzeba rezygnować z udogodnień, teraz tak dokładnie nie powiem w ilu procentach, ale jest to na pewno bardzo duża liczba, ludzie korzystają głównie z ogrzewania używając do tego gazu, węgla czy drzewa. Skoro w niemczech istnieje miasto mające powyżej 20tysiecy mieszkańców i mają umieszczone baterie słoneczne jedynie na dachach i nie korzystają z żadnych zewnętrznych źródeł energii i jakoś dają sobie radę, znaczy to że jest to całkowicie możliwe. Na ziemi jest ogrom odnawialnych źródeł energii, najpotężniejszym jest chyba słońce, bo przecież na ziemi mamy takie połacie pustynne i świeci tam tak mocno słońce że nie wierzę w to że nie bylibyśmy w stanie wykorzystywać energii jedynie w ten sposób. Ale co się dzieje, wystarczy poczytać o tym filmie i co się działo podczas jego kręcenia, w samym USA już nie za jakieś wtargnięcia na teren prywatny a właśnie za powiedzenie prawdy został im wytoczony proces, w indiach zamknięto jednego z operatorów w więzieniu, w jakimś jeszcze kraju skonfiskowano im połowe nagrań. Czyli jak tutaj winny jest kowalski który korzysta z benzyny? Nie tutaj winny jest system, a głównie osoby które nim sterują.

Wielkie koncerny naftowe, oraz kopalnie węgla nie pozwolą na to żeby ich główny właściciel stracił. W polsce np jak chciałbyś sobie postawić np na polu z 80 baterii słonecznych i być całkowicie samo wystarczalnym jeżeli chodzi o prąd, wiesz co by się stało? Dostałbyś nakaz zapłacenia przez urząd skarbowy ogromnej sumy, ponieważ ty okradasz państwo! Było już tak w jednej miejscowości pod wrocławiem, pokazywali nawet w telekspresie jak tamtejszy mieszkaniec na swojej posiadłości (prywatnej nie dzierżawionej) miał strumień i tam zamontował sobie małą turbinę która napędzała alternator który znów zasilał grzałki które ogrzewały wodę bieżącą w jego mieszkaniu, efekt tego że chciał być samowystarczalny był taki że policzyli mu wszystkie lata wstecz i musiał zapłacić poważną karę.

Więc jest tutaj jego wina że chciał być bardziej ekologiczny i oszczędny? Czy może wina chorego systemu? Elektrownie mogłyby spokojnie postawić jakieś ogromne obszary baterii słonecznych czy nawet elektrowni wiatrowych i nadal dostarczać ludziom prąd i pobierać za to nawet te same opłaty, więc dla czego tego nie robią? Nie mam najmniejszego pojęcia, co z tego że to jest drogie, to jest drogie jednorazowo, bo trzeba raz za te baterie zapłacić, a na przykład za taki węgiel trzeba płacić za każdym razem, więc gdzie tutaj jest logika? Tutaj zostaje jedynie głupie przyzwyczajenie na którym nie tylko wszyscy tracą, bo ziemia jest zatruwana, ale tracą właściciele bo muszą więcej wydawać i zarabiają jedynie część.

Więc pytanie teraz co dalej? Moim zdaniem trzeba zorganizować jeden wielki pochód, albo jakieś żądania spisać na papierze i przekazać posłom żęby ustanowili odpowiednie ustawy, jak nie to wszyscy (dosłownie wszyscy) strajk. Bo wydaje mi się że innego sposobu nie ma.. A jak będziemy siedzieć bezczynnie to państwo będzie decydować za nas, czy słusznie? Widać właśnie że wcale nie słusznie, tutaj już nie chodzi o sprawiedliwość ale o nas wszystkich, bo to dotyka każdego jednego z nas. Taka inicjatywa powinna być na caluteńkim świecie.

Niewierze w to że dzisiaj kiedy dokonuje się takich rzeczy jak tworzenie sztucznych wysp, tworzenie rzeczy elektronicznych które 10lat temu były w sferach marzeń, że dzisiaj nie ma innego sposobu niż napędzanie samochodów ropą tudzież benzyną. Słyszałem już kilka lat temu o projektach samochodów napędzanych wodorem, ale słuch dość skutecznie o nich zaginął, czyżby koncerny naftowe kasowały (dosłownie) swoich niemałych konkurentów? To wszystko może się wydawać sferą konspiracji, ale coś w tym jednak musi być.

--------------------

------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
------
Dodane: 02-07-2009 09:32
#blade81 - user - 80%
Powiadasz że system jest winny,tak ale to ludzie ten system stworzyli.Tu potrzeba chęci zmian,a takowych niema.Źródła alternatywne wymagają sporych nakładów finansowych i są mniej pewne.Takie baterie słoneczne są mocno podatne na uszkodzenia,turbiny wiatrowe wymagają konserwacji,nie wyłożą pieniędzy jeśli nie mają pewności że im się to zwróci.To właśnie pieniądz kieruje światem,"skoro nie zarobię to po co ma się martwic o ziemię czy innego człowieka".(nawet jeśli wyprodukują ekologiczny samochód,to jego jakość będzie miała sporo do życzenia,po paru latach będziesz musiał kupić nowy,a firma zarobi)Niestety na chwilę obecną niewiele mogę zrobić,nie jako pojedyncza jednostka.Mam chociaż nadzieję,że projekt ITER odniesie sukces,skoro wyłożyli na niego 10mld,być może energia termonuklearna rzeczywiście będzie tak dobra.

Dodane: 02-07-2009 21:00 - Edytowane przez olek_mi dnia 02-07-2009 21:00
#olek_mi - user - 100%
Powiem tak Unia europejska zarzuciła regorystyczne wymogi na temat emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.... To dobrze, że podjęli jakieś kroki, żeby zadbac o nasze środowisko ;) Ale kiedy zoabzcymy globalne dane to ujrzymy, że Europa to zaledwie jakiś procent ma udziału w zatruwaniu środowiska, a najwięcej zatruwają atmosferę Amerykanie i Chińczycy :| Uważają, że jak my chcemy to dbajmy o te środowisko. Oni to mają gdzieś, bo dla nich najbardziej liczy się gospodarka, a nie los Ziemi

--------------------
Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 03-07-2009 02:06
Powiadasz że system jest winny,tak ale to ludzie ten system stworzyli.Tu potrzeba chęci zmian,a takowych niema.Źródła alternatywne wymagają sporych nakładów finansowych i są mniej pewne.

System stworzyło kilka osób które chciały rządzić tymi głupszymi, teraz niby jest demokracja, jakie to piękne, każdy z nas może decydować o tym kto będzie nim rządzić! Cudowne uczucie wybierać kogoś kto potem będzie sobie ustalał ile ma zarabiać, ile ty masz pracować żeby on był zadowolony.

Powiadasz że alternatywne źródła są niepewne? Heh ropa bardziej pewna od słońca, tutaj mi ugiąłeś kolana, baterie słoneczne podatne na uszkodzenia.. Wiesz czym się gasi ropę? Dynamitem, wiesz jaki jest efekt używania ropy? Globalne ocieplenie, spadek wód gruntowych, obumieranie wszystkiego, widocznie lepsze to niż uszkodzone ogniwo słoneczne które IMO kupujesz raz na jakiś czas. Więcej takich ideologi a na pewno to nie będzie 10 lat a 5.

turbiny wiatrowe wymagają konserwacji,nie wyłożą pieniędzy jeśli nie mają pewności że im się to zwróci.

Oczywiście, ale masz tanią odnawialną energię, turbinę konserwujesz i wsio, a węgiel dowozisz stale i stale płacisz za niego stale i stale. Do konserwacji nie potrzebujesz tysiąca ludzi, nawet jeżeli, i tak ludzie płacą za prąd, więc i tak zarobek jest spory. Nawet nie 20km od mojego domu stoi 8 wiatraków od ponad 9 lat, jeszcze żaden się nie uszkodził, a moja znajoma niemka mówiła że to ludzie z kilku wiosek sobie je postawili i mają prąd za friko jedynie wszyscy razem uzbierali pieniądze (oczywiście nie w tydzień) na ich postawienie i wuala energia dla 2 wiosek za darmo. Ale przecież wiatraki to takie drogie ustrojstwa, kopmy dalej węgiel, to jest tańsze i lepsze dla wszystkich bo jest nam znane.. Nie ograniczajmy się tylko do rozwiązań które znamy, szukajmy możliwie najlepszych dla każdej ze stron nie tylko dla nas samych.

Według badań ostatnie 3 lata są najgorętszymi latami w historii ludzkości, oby tak dalej, a na pewno każde kolejne lato będzie coraz lepsze. Nie bójmy się nowych rozwiązań, skoro na wiatrakach leci prawie cała holandia i nie jest to biedny kraj wychwalają sobie pola wiatrakowe, korzystajmy z wiedzy i doświadczenia innych ludzi. Skoro cała dolina krzemowa (intel, google, amd itp) postawiły sobie na dachach panele słoneczne i nie chcą korzystać z drogiej nie odnawialnej energii to korzystajmy z ich wiedzy i doświadczenia czy tacy potentaci mogą się mylić? Tylko ślązak jest w stanie powiedzieć że węgla nic nie zastąpi, ale to dla tego że miał pranie mózgu z racji terytorialnych..

--------------------

------
------
------
Dodane: 03-07-2009 11:16
#blade81 - user - 80%
Również jestem za alternatywnymi źródłami odnawialnymi,tylko mówię jak jest.Oczywiście że wydobycie węgla czy ropy kosztuje,ale wciąż bardziej się opłaca,a wiatraki czy inne to w większości inwestycje długoterminowe,a wielkie przedsiębiorstwa nie lubią czekać zbyt długo na pieniądze.Zresztą z węgla pozyskujemy więcej energii,a przejście z jednego źródła na drugie wymaga czasu przygotowań,a skoro np:samochody są na ropę i produkuję się ich coraz więcej to jest z tego zysk i koncerny nie zrezygnują z pewnego źródła dochodów(nawet jeśli za parędziesiąt lat ma się skończyć,ale to sporo czasu dla tych co martwią się o swoją dupę i nie patrzą w przyszłość).W takim razie pozostaje jeszcze kwestia elektrowni atomowych.Najbardziej wydajne,bardziej przyjazne środowisku od węgla(w co nasze społeczeństwo nie wierzy i nie chce zaakceptować takiego pomysłu szczególnie mieszkańcy wsi,wciąż pamiętający katastrofę czarnobylską),z tym że nie wiadomo co robić z odpadami radioaktywnymi.Oczywiście pomysły są tyle że niepewne a koszty są cholendarnie drogie.Naukowcy wiążą głębokie nadzieje z elektrownią termonuklearną,która ma wykorzystywać procesy jakie zachodzą na słońcu.Energia otrzymywana w ten sposób była by niewyobrażalnie duża,zaś niewielkie ilości użytego paliwa nuklearnego do rozpoczęcia procesu można by spalić w gorącej plazmie.Tak czy inaczej wszystko ma swoje wady i zalety,musimy tylko odpowiednio wybrać.
No pewną wiedzę mają i w niektórych przypadkach postępują mądrze,tyle że posiadają odpowiednie fundusze a po czasie im się to zwróci,a oni mogą czekać.Nie jestem Ślązakiem,więc nie mówię że węgla nic nie zastąpi,chcę by został zastąpiony,jestem tylko ciekaw czym.

Dodane: 03-07-2009 12:26
Również jestem za alternatywnymi źródłami odnawialnymi,tylko mówię jak jest.Oczywiście że wydobycie węgla czy ropy kosztuje,ale wciąż bardziej się opłaca,a wiatraki czy inne to w większości inwestycje długoterminowe,a wielkie przedsiębiorstwa nie lubią czekać zbyt długo na pieniądze.

Masz tutaj od firmy produkującej wiatraki jaką cenę stanowi jeden wiatrak: http://www.elektr...wieza.html czyli około 20% normalnej elektrowni węglowej. czyli w cenie elektrowni węglowej można postawić 5 wiatraków, gdzie jedynym kosztem utrzymania będzie konserwacja, jak już mówiłem od 9 lat 20km odemnie stoi 8 wiatraków i jeszcze żaden z nich nie został zdjęty, jedynie czasem są zatrzymywane żeby je wyczyścić - ot twoja droga i nie opłacalna konserwacja. Tutaj masz jaką można uzyskać energię z takiego wiatraka: http://www.elektr...ergia.html a teraz sobie porównaj:

Przy mocy znamionowej 297,5 MW, każdy z nich ma osiągnąć sprawność 34% spalając 105 ton węgla na godzinę. http://www.gigawa...le/view/71

I teraz sobie porównaj, 105 ton węgla na godzinę, ile ludzi, jaki tego musi być koszt, koszt konserwacji, bo wszystko trzeba konserwować, nie tylko elektrownie wiatrowe. Pomyśl o tym jaka jest emisja gazów cieplarnianych, a porównanie dałem ci jednej z 2 największych elektrowni węglowych na świecie. Jednak wolę postawić 10k wiatraków niż jedną elektrownie węglową.

Zresztą z węgla pozyskujemy więcej energii,a przejście z jednego źródła na drugie wymaga czasu przygotowań,a skoro np:samochody są na ropę i produkuję się ich coraz więcej to jest z tego zysk i koncerny nie zrezygnują z pewnego źródła dochodów(nawet jeśli za parędziesiąt lat ma się skończyć,ale to sporo czasu dla tych co martwią się o swoją dupę i nie patrzą w przyszłość).

Stereotypy, normalnie stereotypy. Masz tutaj: http://www.focus....il-rekord/ samochody na wodór, a jednak istnieją, któż by się domyślał no nie? To pewnie jakaś sfera fantastki, a nie jednak nie bo badania i prace które owocują trwają od 10 lub więcej lat. Ale już napisałem że największe koncerny naftowe, tak zwani baroni naftowi blokują jak widać dość skutecznie informacje na takie tematy, żeby zwykły nowak się o tym nie dowiedział. Efekt jak widać jest pokaźny. Tutaj masz jeszcze kilka ciekawych rzeczy o których nawet pewnie nie wiedziałeś: http://wiadomosci...omosc.html samochód na wodę? A to ciekawe, bo to przecież SF.

W takim razie pozostaje jeszcze kwestia elektrowni atomowych.Najbardziej wydajne,bardziej przyjazne środowisku od węgla(w co nasze społeczeństwo nie wierzy i nie chce zaakceptować takiego pomysłu szczególnie mieszkańcy wsi,wciąż pamiętający katastrofę czarnobylską),z tym że nie wiadomo co robić z odpadami radioaktywnymi.Oczywiście pomysły są tyle że niepewne a koszty są cholendarnie drogie.Naukowcy wiążą głębokie nadzieje z elektrownią termonuklearną,która ma wykorzystywać procesy jakie zachodzą na słońcu.Energia otrzymywana w ten sposób była by niewyobrażalnie duża,zaś niewielkie ilości użytego paliwa nuklearnego do rozpoczęcia procesu można by spalić w gorącej plazmie.Tak czy inaczej wszystko ma swoje wady i zalety,musimy tylko odpowiednio wybrać.

Ale ja właśnie takiej ludzkiej mentalności nie rozumiem, mają słońce, mają wiatr, mają fale nabrzeżne, mają nawet gejzery które same w sobie po drobnym przerobieniu mogą dostarczać więcej energii niż cała ludzkość potrzebuje. Ale co? Przyzwyczailiśmy się do ropy i wolimy przepłacać nawet byle by jeździć na ropie i palić węglem, przecież to jest głupie i to potwornie!

No pewną wiedzę mają i w niektórych przypadkach postępują mądrze,tyle że posiadają odpowiednie fundusze a po czasie im się to zwróci,a oni mogą czekać.Nie jestem Ślązakiem,więc nie mówię że węgla nic nie zastąpi,chcę by został zastąpiony,jestem tylko ciekaw czym.

Nikt nie każe ci czekać na węgiel który trzeba dostarczyć, nikt nie każe ci myśleć że jedna z kopalni która dostarcza węgiel będzie miała tompnięcie, nikt ci nie każe myśleć że węgiel może się skończyć, jest wiatr który wieje na ziemi blisko 4 miliardy lat, jest słońce które nieprzerwanie stale świeci, odkąd istnieje ziemia. Używając słońca na czym tracimy? Czy pozbawiamy jakieś inne istnienia życia? Wyjście jest proste, nawet prostsze niż w przypadku energii kopalnianej, więc dla czego jej nie wybieramy? Już napisałem że to jest mentalność ludzka, większość z nas mimo swojej inteligencji jest ślepymi osłami niczym łysek z pokładu idy, które ślepo podążają za naszą władzą, która bardzo często przekupywana wybiera to co jest dla nich bardziej opłacalne - dostaną więcej do kieszeni. I w tym momencie mogę ładnie podsumować inteligencje i samodzielne myślenie i działanie nie setki ludzi ale prawie 7 miliardów ludzi, jakie jest? Jest beznadziejne, bo niby chcemy być niezależni, a tak na prawdę bez góry polityków gówno sami potrafimy zrobić.

--------------------

------
------
------
Dodane: 03-07-2009 15:12 - Edytowane przez blade81 dnia 03-07-2009 15:45
#blade81 - user - 80%
Ok mój błąd,nie zapoznałem się ze wszystkimi danymi,tak jak powiedziałeś moje myślenie to stereotyp.Tylko jeśli to takie dobre to czemu nie jest stosowane na szerszą skalę,mnie też to zastanawia.
Samochody na wodór i inne biopaliwa;tak słyszałem o tym już nie raz ,wiem że istnieją tylko znowu są jeszcze za mało wydajne,aczkolwiek pomysł ciekawy i warto dalej nad tym pracować.Nie wiem ile obecnie zużywamy energii rzekomo sporo,a w przyszłych latach zapotrzebowanie ma jeszcze wzrosnąć.
Wszystko ładnie tylko mi się też nie podoba wizja pól ciągnących się kilometrami pokrytych takimi wiatrakami.Niektórzy ludzie się skarżą na hałas(zależy ile ich i jak silny wiatr,to może coś tam denerwować po czasie),ptaki często kończą swój żywot na łopatach wiatraków ,gdy te są stawiane w korytarzach powietrznych którymi one wędrują.
Baterie,tak to wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.Tylko zła pogoda może obniżyć ich wartość, i oczywiście potrzebują miejsca.Najlepiej na dachach,przecież już nowsze budynki są w nie zaopatrywane.
Elektrownie wodne,tyle że znowu wymagają dostosowania otoczenia i ingerencji w naturę(bodaj jakiś czas temu w Chinach,wysiedlili ludzi zalali kilka wiosek,pól lasów,żeby stworzyć sobie zbiornik i tamę).

Tutaj mógłbym napisać jak pospolity obywatel,który ma dość własnych problemów"nie interesuje mnie to,nie mam na to czasu,ważne że mam prąd inni są od tego".Faktycznie to mnie w tej chwili już ten temat znudził,nie mam na to wpływu i muszę słuchać innych.Tyle że ci politycy również są zależni od społeczeństwa(niestety jeden szary obywatel nic nie znaczy i nawet tysiące czy miliony nieraz nie mogą równać się z jednym).
Ale tak można dyskutować bardzo długo i nie dojść do porozumienia,a film chyba nie był tylko o tym,lecz o ogólnej ingerencji człowieka.

http://ekoblogia....na-ekolog/

Dodane: 03-07-2009 15:35
#by_black - systemadmin - max%
#blade81 napisał/a:
Ok mój błąd,nie zapoznałem się ze wszystkimi danymi,tak jak powiedziałeś moje myślenie to stereotyp.Tylko jeśli to takie dobre to czemu nie jest stosowane na szerszą skalę,mnie też to zastanawia.

To proste, na świecie, baroni paliwowi robią wszystko, aby inne produktu nie wyszły na świat. Jest prototyp Lamborghini, który zamiast zwykłego silnika miał mieć baterię słoneczną. Jej moc, po 24h ładowaniu pozwala na poruszanie się przez 6 dni. Koszt takie baterii to zaledwie 800$, a najlepsze jest w tym, że wymiana baterii zalecana byłaby po 8 miesiącach. To już była mowa o tym ponad 3 lata temu. Projekt nie wyszedł, bo i Saudyjscy, Irańscy oraz z Brunei baroni nie zgodzili się na wprowadzenie tego, a nawet próbowali zapłacić za zniszczenie projektu.

Są na świecie ludzie, którzy nami i tym co mam nam pasować, żądzą. Zaś ludzie są zaślepiani, zamiast patrzeć w przyszłość, widzą co jest teraz.

--------------------

-------------------------------------------------------------
Nie używaj wulgarnych słów, inaczej będę kasował twoje posty!
Dodane: 03-07-2009 16:19

Dla tego że w większości myślimy tak "dobrze jest jak jest i to mi wystarcza" i nie szukamy nic nowego, z drugiej strony większość informacji dostarczane jest przez media, a media wiemy że są kontrolowane przez tych co im płacą, to czy ktoś kto ma ogromne złoża naftowe zrezygnował by z takiego interesu? Wątpię.

Wszystko ładnie tylko mi się też nie podoba wizja pól ciągnących się kilometrami pokrytych takimi wiatrakami.

Wolisz obszary pustynne? Bo wszystkie miejscowe pokłady węgla i ropy dostatecznie zniszczyły teren? Takiego podejścia nam wszystkim brakuje!

Niektórzy ludzie się skarżą na hałas(zależy ile ich i jak silny wiatr,to może coś tam denerwować po czasie),ptaki często kończą swój żywot na łopatach wiatraków ,gdy te są stawiane w korytarzach powietrznych którymi one wędrują.

Niektórzy ludzie, znasz ich osobiście? A ja osobiście mogę ci powiedzieć bo mieszkam 20km od 8 wiatraków, stałem kilka razy nawet pod nimi, wiesz jaki jest hałas? Żadnego, jedyny hałas jaki jest jest to bezpośredni hałas przy samym wiatraku który wytwarza generator, znajdujący się u podłoża wiatraka, a słychać go z odległości ~ 15m. Ptaki? Więcej ich ginie od zmieniającego się klimatu bo coraz dalej muszą wędrować żeby poszukiwać jedzenia. Wiatrak przy globalnym ociepleniu nie jest nawet zmartwieniem. Są jeszcze przecież panele słoneczne które IMO wcale nie wytwarzają hałasu i są bezpieczne dla ptaków, co lepsza można je mieć na dachach domów przez co są prawie nie zauważalne.

Baterie,tak to wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.Tylko zła pogoda może obniżyć ich wartość, i oczywiście potrzebują miejsca.Najlepiej na dachach,przecież już nowsze budynki są w nie zaopatrywane.

Oczywiście, ale są obszary pustynne które wcale nie są zamieszkane nawet przez jednego człowieka, znikoma ilość zwierząt, a warunki atmosferyczne? Przez ostatnie 100 lat w tamtych miejscach nie pojawiła się nawet kropla wody, a słonce w tamtych rejonach świeci nie dość że najmocniej (równik) to i jeszcze najdłużej, czego chcieć więcej? :)

Tyle że ci politycy również są zależni od społeczeństwa(niestety jeden szary obywatel nic nie znaczy i nawet tysiące czy miliony nieraz nie mogą równać się z jednym).

Wcale nie są, powiedz mi w jakich wypadkach są zależni od nas? Co my takiego robimy? Głosujemy na nich? I tak co roku są ci sami, wielkiego wyboru nie ma, bo ci co chcieli by startować i na prawdę wnieść co kolwiek to są niszczeni w zalążku przez tych co już teraz ostro doją państwo.

Tutaj mógłbym napisać jak pospolity obywatel,który ma dość własnych problemów"nie interesuje mnie to,nie mam na to czasu,ważne że mam prąd inni są od tego".Faktycznie to mnie w tej chwili już ten temat znudził,nie mam na to wpływu i muszę słuchać innych.

Właśnie o takim gównianym podejściu mówię, zobacz że ja chcę, jak chcę to na każdą pierdołę co wymyślisz znajdę argument i jak do tej pory nie podałeś nic sensownego co na prawdę przemawiało by za tym żeby korzystać z ropy czy węgla. A czego to jest przyczyną? Już napisałem, prawie 100% społeczeństwa to ślepi robole niczym łysek z pokładu idy, wolą ślepo wierzyć i ufać w to co mówią politycy, jednocześnie na nich narzekając, ale samemu nic nie robiąc. Ludzie swoją genialnością mnie przerażają! To jest po prostu śmieszne, przerażające. Aż się płakać chce jak się widzi takie podejście ludzi do tematu. Mam to gdzieś, nie znam się, oni wiedzą lepiej. Oby tak dalej, na pewno doczekamy się późnej starości, już to widzę.

Osobiście mam inne do tego podejście, nie załamuje się przy pierwszej nie udanej próbie, czy też przy ogromie rzeczy które muszę "pokonać". Co z tego że jestem sam? Zbytnio mnie to nie przeraża, dalej będę próbować, stale to robię, zawsze i wszędzie.

--------------------

------
------
------
Dodane: 03-07-2009 17:13
#blade81 - user - 80%
Zgodzę się z tym że piszę pierdoły,no mam zły okres,ale nie można tego zwalać tylko na to.
Nie chce wcale przekonywać Ciebie że węgiel i ropa są lepsze,to co piszę to tylko moje nieudolne starania pozbierania moich skotłowanych myśli z których jednak niewiele mogę ułożyć.
ale spotkałem się z pomysłami zlikwidowania pustyń.Gdzie niektórzy twierdzą że nie są potrzebne.Częściowo można je wykorzystać,ale to też natura,tam toczy się życie.
No i mówię że gówno znaczymy,bo wysoko postawieni mogą wszystko a my nic,mają nas gdzieś sterują nami jak im się żywnie podoba.Tylko nie możemy zapominać że to też są ludzie i przy odpowiednich środkach możemy się przeciwstawić(tu raczej wzięła górę stara wizja globalnego buntu,gdzie pozbawieni siły roboczej,idiotów którzy wykonują ślepo polecenia,bogacze,rządy w końcu upadną-stare więc nie odnoś się do tego).
Również staram się nie poddawać,tylko analizuję racjonalnie daną sytuację i wiem czego mogę się spodziewać.Zawsze byłem sam i ani nie to smuci ani bawi.Pędzę monotonne,godne pożałowania życie,czasem ponarzekam ale w sumie jest dobrze.
"Patrzę ale nie widzę,widzę ale ignoruję;dlatego wolę nie patrzeć".
W pewnych kwestiach się nie zgadzamy,niektóre są wynikiem mojego błędu,że nie potrafię się dobrze wysłowić.w każdym bądź razie wiem co chciałem powiedzieć.

Dodane: 03-07-2009 17:20
Częściowo można je wykorzystać,ale to też natura,tam toczy się życie.
No i mówię że gówno znaczymy,bo wysoko postawieni mogą wszystko a my nic,mają nas gdzieś sterują nami jak im się żywnie podoba.Tylko nie możemy zapominać że to też są ludzie i przy odpowiednich środkach możemy się przeciwstawić(tu raczej wzięła górę stara wizja globalnego buntu,gdzie pozbawieni siły roboczej,idiotów którzy wykonują ślepo polecenia,bogacze,rządy w końcu upadną-stare więc nie odnoś się do tego).

To jest chyba jedyne wyjście jakie jest na chwilę obecną możliwe, które można zrealizować, i które będzie skuteczne. Tylko tego nie muszą się podejmować wszyscy, wystarczy w przypadku polski jedno województwo które w jednej chwili stanie i wszyscy będą się buntować. Tyle że do tego ludzie muszą wiedzieć po co mają się buntować, muszą być świadomi tego że nie jest za fajnie na świecie, po to powstał ten film który można obejrzeć za darmo na całym świecie. Niech powstaje coraz więcej takich filmów niech takie informacje docierają do każdego wtedy to już nie będzie bata że to czegoś nie zmieni. Zamiast negować, ludzi trzeba zachęcać, sam osobiście nawet kazałem wszystkim swoim domownikom obejrzeć ten film, wrzuciłem go na neta, udostępniłem za friko, seduje to na torrentach, nawet szary marny człowiek który wiele nie może odrobiną wysiłku może się do czegoś przyczynić.

--------------------

------
------
------
Dodane: 16-07-2009 00:11
#Darknes - user - max%
Taki ważny film, który coś nam przekazuje a ja nawet nie wiedziałem że istnieje :p takie coś powinni często pokazywać w telewizji i uświadamiać ludziom co czynią i jakie są tego następstwa. Słowa lektora "Szybciej, jeszcze szybciej" zaczęły mnie przerażać xD Film oglądałem o drugiej w nocy i o tej porze mam zwyczaj przysnąć nawet przy dobrym filmie akcji a przy tym nawet nie mrugnąłem, jest poruszane tyle ważnych kwestii, że co jakiś czas dawałem pauzę żeby pomyśleć przez moment, jakoś to ogarnąć, porozmyślać i jechałem następnie dalej xD Po filmie inaczej zacząłem postrzegać narody afrykańskie, oni żyją zgodnie z naturą biorą od niej tyle ile jest im do życia potrzebne,gdyby cała ziemia taka była klimat byłby lepszy a na ziemi żyło by więcej gatunków, wielkie cywilizacje zajęły tereny należące do zwierząt, wypędziły je, zatruły ich naturalne środowisko, żaden gatunek nie narobił tyle szkód w ciągu 4 mld lat co człowiek w przeciągu 400 tys lat, film jest wart uwagi. Było tam też wspomniane o Las Vegas, miasto na pustyni jednak mają wszystko, wodę, prąd czyli jak człowiek chce to potrafi tylko robi swojej dupie dobrze nie zważając na innych a nawet nie bierze pod uwagę losów swoich potomków, nie pomyśli że przez swoją działalność zaszkodzi dalszym pokoleniom swojej rodziny. Jakby tacy ludzie jak chociażby Ikar byli w rządzie to w Polsce zaczęto by wykorzystywać odnawialne źródła energii, a politycy myślą jak tu nakręcić ludziom żeby mnie wybrali aby mieć na koncie jak najwięcej, myślą tylko o sobie a nie o dobru już nie ziemi a własnego kraju... społeczeństwo jest chore, zagłada jest nieunikniona nas gatunek chociaż uważa się za najlepszy okazuje się tym najgorszym.

Film godny uwagi, polecam koniecznie, oby więcej takich produkcji.

--------------------
Dodane: 16-07-2009 15:00
takie coś powinni często pokazywać w telewizji i uświadamiać ludziom co czynią i jakie są tego następstwa.

Ale tego nie zrobią, dla tego że ludzie sprzedający ropę straciliby na tym. Czysty zysk, a ludzi już nie interesuje to że przyroda przy tym się niszczy, mają to gdzieś że ich dzieci nie będą miały czegoś takiego jak las, drzewa będą tylko w muzeum, a powietrze będzie bardzo zanieczyszczone..

Po filmie inaczej zacząłem postrzegać narody afrykańskie, oni żyją zgodnie z naturą biorą od niej tyle ile jest im do życia potrzebne,gdyby cała ziemia taka była klimat byłby lepszy a na ziemi żyło by więcej gatunków,

Nie musimy z czegoś rezygnować na rzecz naszego wygodnego życia. Samochody na wodę już od 10 lat istnieją, energia wytwarzana z wiatraków i baterii słonecznych już od bardzo dawna istnieje i nie są to drogie czy mało wydajne źródła energii, żeby zasilić całe usa trzeba postawić w jednym stanie wiatraki, które będą zajmować spory obszar. A no tak bo gdzie w mieście? Nie, jest w usa wiele stanów takich jak nevada które są ogromne a ludzi mieszka tam nie wiele, dużo przestrzeni która nie jest wykorzystywana.

Tutaj nie chodzi o to że mamy za wygodne życie, tylko o to co wykorzystujemy do tego wygodnego życia, nie są to wcale najtańsze metody, nawet nie są najbardziej wydajne, ale z tego korzystamy bo to zostało w nas zakorzenione, musimy po prostu się przestawić. Co byś wolał samochód na benzynę, czy samochód na wodę? Więc dla czego nie jeżdżą samochody na wodę po ulicy a istnieją jedynie prototypy? Dla tego że nie dopuszczono do opatentowania tego, baroni naftowi zapłacili grube pieniądze żeby to wszystko tuszować i nadal sprzedawać ropę. Po prostu musiałoby to wszystko zacząć się od jednego państwa które stałoby się nie zależne i samo wykorzystywało energię odnawialną - darmową, a potem inne państwa jakby zobaczyły że to się udaje, i bardzo bardzo opłaca i jest wiele korzyści z tego i nie korzysta tylko jeden baron naftowy, ale korzystają wszyscy, to powstałby ruch w którym wszystko by się zmieniało i przestarzałe przyzwyczajenia zostałyby porzucone. Nie musimy być wszyscy na raz świadomi tego, nawet całe państwo nie musi być tego świadome, wystarczy żeby władze państwa coś sobie uświadomiły i przekalkulowały i wszystko by się zmieniło.

--------------------

------
------
------
Dodane: 16-07-2009 15:09
#by_black - systemadmin - max%
Ostatniego czasu słyszy się, że coraz częściej kraje Afrykańskie, ściągają masowo inżynierów oraz inwestorów, ale tylko i wyłącznie tych, których plany tyczą masowego dostarczania energii w ekologiczny sposób. To moim zdaniem dobrze świadczy, co lepszego R.P.A. oraz kilka innych krajów, chcą na Saharze, postawić setki baterii słonecznych.

--------------------

-------------------------------------------------------------
Nie używaj wulgarnych słów, inaczej będę kasował twoje posty!
Dodane: 20-07-2009 20:12
#blade81 - user - 80%
Nowy,a może częściowo ulepszony pomysł na pozyskiwanie energii.Tylko tak jak powiedzieli,problemem pozostaną niesnaski polityczno-gospodarcze.
http://www.youtub...re=related

--------------------
Inteligentny wszystko zauważa. Głupi wszystko komentuje.

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: Filmolandia - największe kino online