Dziś jest Piątek, 12 Marzec 2010, godz 06:49
OnLine: 13, statystyki

index > Polityka, świat, Skandale
Temat: Szufladkowanie
Dodane: 08-02-2010 23:36
#Olciiak - user - 60%
Nie jestem w 100% pewna, czy dział odpowiedni albo czy temat nie będzie poruszał czegoś, co jest już gdzie indziej, ale mniejsza, do rzeczy xD

Szufladkowanie można spotkać coraz częściej, przynajmniej ja mam z nim coraz częściej do czynienia, oprócz tego do założenia tematu "zainspirowały" mnie testy typu: "poznaj swoją osobowość" znalezione na internecie, stąd pytanie: czy macie w zwyczaju szufladkować ludzi, czy podchodzicie do każdego człowieka z innym "nastawieniem"; wiedząc, że nie warto porównywać innych, bo każdy jest jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny pod wszelkimi względami?

Dodane: 09-02-2010 00:03
Ja często ludzi porównuje do siebie samego. Jeżeli z moich wyliczeń wychodzi że dana osoba jest lepsza ode mnie zyskuje w moich oczach szacunek, lecz jeśli wyjdzie że dana osoba nie dorasta mi do pięt to traktuję ją z dystansem. Może jest to trochę niesprawiedliwe, lecz taka jest już moja natura i już :]

--------------------
Dodane: 09-02-2010 00:09
Powinniśmy dążyć do tego, by w ogóle nie oceniać ludzi, ponieważ nie mamy takich praw. Dlatego też sądzę, że nie powinniśmy ich szufladkować, nie powinniśmy też tego nie robić...

--------------------
"Umysł, który rozpoznaje sam siebie, jest pełen miłości.
Umysł, który tego nie potrafi, jest pełen przywiązań."

"Akatsuki" amv - http://www.youtub...F0MGCi2kGs

Wbijajcie - http://zalukaj.pl...ony,22282/
Dodane: 09-02-2010 02:05
#Darknes - user - max%
Mogę szufladkować ale dopiero po dobrym poznaniu się na danej osobie, np poznam jakiegoś chamskiego, aroganta czy takiego co się uważa za lepszego to go szufladkuje do tych 'głupich' i staram się z takimi nie spoufalać, każdy zresztą dobiera sobie towarzystwo względem swego gustu. Jednak z miejsca nie szufladkuję ludzi bo to duży błąd, najpierw człowieka trzeba poznać a potem można stwierdzać jaki jest.

--------------------
Dodane: 09-02-2010 20:30 - Edytowane przez Bociak dnia 09-02-2010 20:33
#Bociak - user - max%
Ja nigdy nikogo nie oceniam po pierwszym spotkaniu. Gdyż pierwsze pozory z reguły są bardzo mylne. Musze kogoś dokładniej poznać by się wypowiedzieć na temat takiej osoby. Dopiero wtedy można kogoś "zaszufladkować".

--------------------
Dodane: 10-02-2010 16:36
#malpex - user - 100%
Czasami mimowlonie zdarza mi sie szufladkować ludzi zazwyczaj po pierwszym spotkaniu i rozmowie to sie zmienia, i często to pierwsze wrażenie jest mylne.
Zawzyczaj zdarza mi sie oceniać ludzi po wyglądzie, wiem ze nie powinno sie tak robić ale tak juz mam. Potem zazwyczaj zmieniam zdanie o tej osobie.

--------------------

-------------------------------

Dodane: 10-02-2010 16:46
Szufladkowanie jest nieuchronne, często nie mamy czasu, żeby tam się skłonić do większej refleksji nad danym człowiekiem, stereotypy nierzadko ratują nam życie, jak powiedział Oscar Wilde: "Tylko płytki człowiek nie sądzi po pozorach". Ale ogólnie uczę się o tym, że nie można szufladkować ludzi, bo choć społeczeństwo to jest jakaś całość złożona z jednostek i każda ta jednostka jest inna.

--------------------
I Warszawa będzie waszą stolicą! xDD

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 11-02-2010 15:12
#Ippo - user - 70%
Także staram się nie szufladkować aczkolwiek zdarza mi się to :/. Doskonale wiem, że nie można oceniać ludzi po pozorach, lecz czasami się o tym zapomina. Zdarzają się takie sytuacje, że coś sądzę o drugiej osobie poznam ją lepiej i uznaje, że dużo się nie pomyliłem może przypadek albo jakaś intuicja xDD

--------------------

"W życiu piękne są tylko chwile."- Ryszard Riedel
Dodane: 13-02-2010 11:53
#Blade - user - max%
Gdy poznaje jakąś osobę, początkowo jest dla mnie na równym poziomie, staram się równo traktować całe społeczeństwo. Po późniejszym poznaniu, jak poznam człowieka najczęściej tworzę o nim jakąś opinię. No i w ten sposób raczej szufladkuje ludzi, lecz doceniam każdego człowieka, gdyż moje zdanie o nim może być i mylne.

--------------------

Dodane: 13-02-2010 12:05
#pacin - user - 90%
Zdarza mi się "szufladkować" ludzi, ale dopiero wtedy gdy zobaczę ich zachowanie. Najczęściej do się zdarza w szkole, gdzie nie brakuje wśród starszych klas wyrzutków społeczeństwa uważających się za lepszych. Choć wiem że nie powinienem oceniać ludzi to jednak czasami robię to w myślach.

--------------------

Dodane: 13-02-2010 15:44
#JCD - user - 100%
- Synku, jaki jest twój nowy kolega?
- Nie wiem.

I wtedy wam uwierzę, że nie szufladkujecie ludzi. Widząc starszą kobietę w okularach i bereciku przypisujecie jej zespół cech "babcia", a widząc napakowanego mężczyznę w bluzie z kapturem myślicie "dres". Przykro mi, nie mamy tyle czasu, by tworzyć od początku profil zachowań i cech dla każdego na nowo spotkanego osobnika.

Dajmy przykładową sytuację: podchodzi do siebie dwóch panów w czarnych garniturach z teczkami i nagle jeden z nich drze się na cały ryj: "SIEEEMAAA EEENIUU!"

Dziwne? Jeśli tak to już zdążyliście ich zaszufladkować po samym wyglądzie i jeśli twierdzicie inaczej to jest to rodzaj hipokryzji ;)

--------------------

Dodane: 16-02-2010 17:04
#enigma - user - max%
Mi się często zdarza szufladkować, oceniam czasami ludzi po wyglądzie, myślę, na jakich wyglądają, ale nie dzielę się z nikim tymi ocenami, także to raczej złe nie jest. Bo tak jak napisał Jędrek, zawsze widząc kogoś oceniamy go po tym jak wygląda, chociaż może nie jest to jakieś sowite szufladkowanie, ale w pewnym stopniu jest.

--------------------
Dodane: 23-02-2010 09:52 - Edytowane przez olek_mi dnia 23-02-2010 09:53
#olek_mi - user - 100%
Często właśnie szufladkuje się ludzi po sposobie wypowiadania się, zainteresowaniach, wyglądzie, a tak naprawdę to na opinię o danej osobie składa się to wszystko. Aby poznać jakąś osobę musimy znać ją z każdej strony, bo jak wiadomo każdy ma wady, a jeśli poznamy go właśnie z tej gorszej strony to mniemanie na temat tego człowieka nie będzie zbyt wygórowane :p .

--------------------
Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: Filmolandia - największe kino online