Dziś jest Czwartek, 11 Marzec 2010, godz 20:48
OnLine: 126, statystyki

index > Polityka, świat, Skandale
Temat: Zemsta a sprawiedliwość
Dodane: 08-02-2010 23:44
#Pepe - user - 90%
W sytuacjach gdy stajemy się oszukani naturalnym odruchem jest dociekanie swoich racji.Można to zrobić z czystym sumieniem i liczyć na sprawiedliwość,ale można też użyć słodkiej zemsty. Jak wiemy czasy są takie,że oglądając się za siebie możemy dużo stracić. Trzeba rozpychać się łokciami. Tak więc jak myślicie,czy należy być sprawiedliwym,czy odrobinka zemsty też się może wkraść ? Na czym lepiej wyjdziemy i co częściej wybierają ludzie ? Może znacie jakieś sytuacje z życia ? I wreszcie gdzie jest granica między zemstą,a sprawiedliwością ?

--------------------
Dodane: 08-02-2010 23:56
Po wyrokach w wielu sprawach zaczynam wątpić w sprawiedliwość...Prawo jest tak skonstruowane że nie zawsze opłaca się być tym dobrym. Jak widzę np. taki wyrok: Pedofilia - 6 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata to aż chce się znaleźć adres zboczeńca i osobiście go wykastrować.

Mi się wydaje że gdyby kogoś z mojej rodziny spotkało coś złego ze strony innej osoby a sąd by taką osobę uniewinnił to bym był zdolny wymierzyć sprawiedliwość na własną rękę mimo konsekwencji. Choć mam nadzieje że do takiej sytuacji nie dojdzie i moja rodzina będzie żyć długo i szczęśliwie :]

--------------------
Dodane: 09-02-2010 00:16
Zemsta jest złem... Kiedy zemścimy się na kimś, to wtedy powróci to do nas ze zdwojoną mocą. Osobiście staram się zawsze przerywać łańcuchy nienawiści, tak aby kończyły się na mnie i nie szły nigdzie dalej. Czynienie dobra przynosi prawdziwe szczęście, zemsta tylko iluzoryczne, chwilowe szczęście...

--------------------
"Umysł, który rozpoznaje sam siebie, jest pełen miłości.
Umysł, który tego nie potrafi, jest pełen przywiązań."

"Akatsuki" amv - http://www.youtub...F0MGCi2kGs

Wbijajcie - http://zalukaj.pl...ony,22282/
Dodane: 09-02-2010 02:13
#Darknes - user - max%
Granicą to bym już nazwał zabicie kogoś w ramach sprawiedliwości bo czego on by nie zrobił to jednak trzeba go postawić przed sądem a nie samemu wymierzyć karę, w ogóle zemsta to nie najlepsze wyjście. Każdemu chyba przez myśl kiedyś przeszło, że komuś sie odpłaci za to co mu zrobił, ja sam się nieraz odgrażałem ale zawsze ustępowałem. Nawet są takie głupie zwyczaje, że nie chcący w kogoś uderzysz piłką na WF'ie a on zaraz chce Ci oddać, ja tego nie stosuję w końcu to było niechcący. Albo kogoś leciutko dla żartu trącisz w ramię on odda ty mu i takie są przypadki, że będą się tłuc aż, któryś w końcu będzie tym, który uderzył ostatni, tego też pojąć nie mogę, taka głupia rywalizacja.

--------------------
Dodane: 09-02-2010 13:57
Albo kogoś leciutko dla żartu trącisz w ramię on odda ty mu i takie są przypadki, że będą się tłuc aż, któryś w końcu będzie tym, który uderzył ostatni, tego też pojąć nie mogę, taka głupia rywalizacja.

Tak, to jest rywalizacja o tytuł samca alfa :d ... Często się z tym spotykam, wy zapewne też dość często widzicie takie przypadki. Tacy ludzie są naprawdę smutni... Smutne jest to, że swoją niepewność muszą gasić uznaniem innych.

--------------------
"Umysł, który rozpoznaje sam siebie, jest pełen miłości.
Umysł, który tego nie potrafi, jest pełen przywiązań."

"Akatsuki" amv - http://www.youtub...F0MGCi2kGs

Wbijajcie - http://zalukaj.pl...ony,22282/
Dodane: 09-02-2010 14:34
#Pepe - user - 90%
Ja myślę,że granica między sprawiedliwością,a zemstą jest malutka.Oczywiście staram się walczyć o swoje fair,ale podczas bezradności zdarzy mi się zrobić coś z zemstą na ustach :) Nie jest to przecież jakiś skandal,bo wielu ludzi woli przyłożyć niż porozmawiać w danej sytuacji.

--------------------
Dodane: 09-02-2010 21:15
#Bociak - user - max%
Ja często odczuwam chęć zemsty, jednak szybko wracam do rozsądku. Jaka sprawiedliwość jest taka jest, ale nie do mnie należy jej wykonanie. Pomyślcie co by było gdyby każdy zaczął na własna rękę bawić się w sędziów, nie była by to ciekawa sytuacja.

--------------------
Dodane: 09-02-2010 22:16
#olek_mi - user - 100%
Zemsta? Ale czy my jesteśmy od tego, żeby wyrządzać sprawiedliwość? Rzecz jasna nie, dlatego zawsze należy kierować się zgodnie z prawem. Są też takie sprawy, które nie wymagają ingerencji osób trzecich i tam można bez obaw zrobić swoją vendettę :d .

--------------------
Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 09-02-2010 22:31
#ssjmega - user - 0%
No dobra, ale powiedzcie tak szczerze, czy nie chcielibyście się zemścić... powiedzmy na jakimś kolesiu, który coś tam zrobił waszej dziewczynie? Bo ja nie wiem, chyba nerwy by mi puściły. Czy w takiej chwili myślelibyście o prawie?

Dodane: 10-02-2010 13:57
#by_ikar - systemadmin - max%
ssjmega napisał/a:
No dobra, ale powiedzcie tak szczerze, czy nie chcielibyście się zemścić... powiedzmy na jakimś kolesiu, który coś tam zrobił waszej dziewczynie? Bo ja nie wiem, chyba nerwy by mi puściły. Czy w takiej chwili myślelibyście o prawie?

I tak i nie. Zawsze początkowo mam tak że jedyną odpowiedzią jest TAK, ale jak już adrenalina opada i zaczynam najpierw myśleć potem działać, zauważam jedno, że wcale nie jestem lepszy od tego kto to zaczął, że to jest błędne koło zła. Ty uderzysz mnie, ja ciebie, ty zrobisz coś w odwecie, ja znów zrobię coś w odwecie, błędne koło się nie kończy i często taka walka przeradza się w waśń między dwiema rodzinami. Lepszym rozwiązaniem jest zapytanie się dlaczego to zrobił, czy było to konieczne, uświadomienie temu komuś że to wcale nie było dobre rozwiązanie, że jak on by się czuł jakby coś takiego zrobiono jego dziewczynie. Walka do niczego nie prowadzi, czasami trzeba umieć po prostu wybaczać...

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
Dodane: 10-02-2010 15:27
#malpex - user - 100%
Czasami az chce sie zemścić na kimś choć wiadomo ze jest to złe i nie powinno sie tak robić. Ale czasmi krew zalewa jak sie zgłasza sprawde do sądu a tam jest wyrok w zawieszeniu albo uniewinnienie, choc zdawało by sie ze sprawa powinna być inaczej rozwiązana. U nas niestety jest tak ze czasami jak sami czegoś nie zrobimy to nie ma co liczyć na sprawiedliwość.

--------------------

-------------------------------

Dodane: 12-02-2010 23:41
#Blade - user - max%
To zależy w jakiej sytuacji. Trzeba ocenić czy ta zemsta nie będzie nam w jakiś sposób szkodziła społeczeństwu, czy nasz nie pogrąży. I jeśli chodzi o honor czy najbliższych to zemsta jest czymś naturalnym.

--------------------

Dodane: 12-02-2010 23:45 - Edytowane przez Marcin00 dnia 12-02-2010 23:46
#Marcin00 - user - 50%
Moim zdaniem różnica między sprawiedliwością jest taka że zemstę wykonuję się w celu "dokuczenia" innej grupie społecznej czy osobie i robisz to z pełną świadomością i premedytacją. Niestety granica między sprawiedliwością, a zemstą jest bardzo cienka... Można powiedzieć że jest to coś w stylu osoby Boga "Jest miłosierny ale i sprawiedliwy", a więc wybaczy ci wszystkie grzechy ale i tak pójdziesz do piekła ;)

--------------------

http://marcin00.d...ntart.com/
Dodane: 12-02-2010 23:52
#Macias - user - max%
Zemsta to jest naprawdę perfidne postępowanie. Obnaża zazwyczaj najgorsze cechy ludzkie, często bardzo okrutne. W miarę możliwości trzeba się starać żeby wszystko rozgrywało się sprawiedliwie. Zemsta jest ponurą ostatecznością, która i tak nie znajduje żadnego uzasadnienia.

--------------------
Dodane: 13-02-2010 11:19
#Cyrus - user - 100%
Normalnie wolałbym sprawiedliwość :) Ale wiadomo, jestem tylko człowiekiem i pod wpływem adrenaliny, kiedy ktoś zrobi w moim kierunku coś złego ta na pewno chodzi mi po głowie zemsta. Chociaż nie jestem typem człowieka, który rzeczywiście dokonuje tej zemsty. Kiedy emocje opadają zazwyczaj nie chce mi się już do tej przykrej sytuacji wracać :) Szkoda życia na idiotyzmy ^^

--------------------
Dodane: 13-02-2010 15:19
#JCD - user - 100%
Zemsta jest właśnie zaspokojeniem prostej potrzeby sprawiedliwości wśród ludzi. Jak on mi zrobił coś złego, to dlaczego ma być bezkarny? To go może tylko rozochocić do dalszego czynienia zła. Głupia zemsta nie jest dobrym wyjścia, ale dla mnie bezsensowne ignorowanie krzywd też nie. Trzeba znaleźć w tym złoty środek i pokazać oponentowi, że bezkarny nie jest, lecz trzeba uważać, aby nie przesadzić. Więc "oddawanie z nawiązką" odpada.

--------------------

Dodane: 13-02-2010 15:36
olek_mi napisał/a:
Zemsta? Ale czy my jesteśmy od tego, żeby wyrządzać sprawiedliwość? Rzecz jasna nie, dlatego zawsze należy kierować się zgodnie z prawem.

Każdy ma własną wole dla tego wszyscy postempują inaczej. I często sie zdarza, że możesz natrafić na takiego cwaniaka który ci dokopie bez powodów. Nie któży mówią, że trzeba postępować jak nalerzy ale nie każdy tego przestrzega więc mamy wybór. Cześć z nas wybrała by zemstę a druga część odpuściła by.

Ale do czego doprowadziła by nas zemsta? Te silne uczucie pochłaniało by nas aż do "końca".

--------------------
"Hatred is always there when you close your eyes"

"I shut my eyes a long time ago. The way to my goals lies in the other direction, in the Darcness"

http://sasukekato...

Dodane: 16-02-2010 17:01
#enigma - user - max%
Wyjdziemy lepiej pewnie na fałszywych zamiarach, niestety, chociaż kiedyś pewnie to się od nas odwróci.Uważam, że trzeba być szczerym i nie mścić się, bo to jest głupota, bo zniżamy się poziomem do osoby, która nam wyrządziła `krzywde`. Zemsta zaczyna się wtedy, gdy życzymy komuś jak najgorzej nie patrząc nie jego rodzinę itp. chcemy po prostu, aby oberwało mu się bardziej niż nam.

--------------------
Dodane: 16-02-2010 22:30
#Zuza - user - 100%
Myślę, że mimo wszystko warto jednak być sprawiedliwym. Mszczenie się nie jest najlepszą formą na polepszenie sobie humoru. Może i daje satysfakcję, ale krótkotrwałą, nic poza tym. A osoba na której się mścimy zapamięta to na długo.
Zemsta jest właśnie zaspokojeniem prostej potrzeby sprawiedliwości wśród ludzi. Jak on mi zrobił coś złego, to dlaczego ma być bezkarny?

Nie możemy mylić zemsty z wymierzeniem sprawiedliwości, wielu ludzi właśnie ma ten problem i to jest problemem.

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: Filmolandia - największe kino online